Criatures 13/11/2010

Tinc 14 mesos... a què juguem?

2 min

El joc heurístic és una activitat en la que els nens entre 1 i 2 anys juguen amb objectes diversos combinant-los a la seva manera. La gràcia d'això, és que no es tracten de joguines pensades expressament per criatures, sinó que són objectes casolans que podem tenir per casa o a l'escola i que tot d'una poden transformar-se en qualsevol cosa amb una miqueta d'imaginació. Com adults hem de oferir aquests elements i deixar-los fer; vigilar-los des de la distància i veure com s'estableixen entre ells les relacions i fan les seves pròpies "regles" de joc.

Tot i això, i fins que arribem a l'escola on podran compartir estones de joc amb altres nens i nenes, a casa podem facilitar-los materials diversos segons la seva edat perquè comencin a introduir-se en el joc imaginatiu. Per aquest motiu, m'agradaria fer diverses entrades proposant-vos jocs a fer amb objectes de casa en funció de l'edat del vostre fill i les capacitats que està desenvolupant en aquest moment. Per començar, i arrel d'un comentari a la web, avui us proposo alguns elements per jugar amb un nen de 14 mesos. Necessitem ampolles grans (les típiques de 5L d’aigua van perfecte) i algunes pilotes o boletes petites que entrin a l’ampolla. Quan ja camini, pots oferir-li l’ampolla perquè es passegi fent soroll. Aquesta activitat els beneficia en l’adquisició d’equilibri al portar objectes grans però de poc pes. A més podem incorporar una nova tasca, i ensenyar-lo a treure i posar les boletes dins l’ampolla. És important animar-lo quan ho aconsegueixi, i no insistir massa si el nen no té interès o veiem que no el motiva especialment. Entre els 13 i 14 mesos l'activitat sensorimotriu del nen el porta a manipular constantment els objectes i explorar l'espai ja que fa ben poc que es pot traslladar voluntariament on ell vol. És el primer pas al desenvolupament de la intel·ligència pràctica.

En quant al llenguatge tot i que utilitza les mateixes paraules que l'adult, no els atribueix el mateix significat. Veureu que el nen utilitza un mateix so per senyalar diferents coses. Cap als 14 mesos ja és capaç de dominar 20 paraules, això si, a la seva manera. Una activitat que podem fer a casa i és ben senzilla, és posar cartolines amb un diferents dibuixos d'animals, flors, familiars o objectes i anomenar-los en veu alta quan el nen ens ho senyala. Podem introduir dins dels elements a disposició pel seu joc colors, ja que cap a aquesta edat els encanta començar a pintar. Els ajudarem a la motricitat de braços, mans i dits a la vegada que desenvolupem la seva creativitat.

stats