L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Els drets reservats

Fa poc sortia a la llum que la GEMA (una espècie d'SGAE d'Alemanya) obliga a les escoles bressol alemanyes a pagar un cànon per còpies de partitures i cançons. Es veu que fa poc s'han endurit les lleis de copyright i ara toca el rebre també a les escoles. Com que les melodies antigues ja no tenen drets d'autor em pregunto si aquest fet provocarà que no hi hagi una renovació de cançons a les escoles. M'explico: si cantar una cançó tradicional no suposa cap cost i cantar-ne una d'un cantautor infantil contemporani sí, em sembla que la tria és ràpida; aquí només es cantaran cançons tradicionals, que estan ben bé i no es poden perdre, però res de novetats per molt educatives que puguin ser.

27042010227.jpg Zoom

27042010227.jpg

Tot plegat un benefici nul per la societat d'autors i editors i una incoherència clara ja que sempre diuen que estan a favor de l'art i dels artistes.

Hi hauria d'haver un tipus de llicència específica que permetés utilitzar la música, el programari i qualsevol tipus de contingut amb finalitats educatives en centres educatius, no pot ser que les societats d'autors i editors entrin a les escoles quan precisament les escoles no busquen cap benefici econòmic amb el que fan.

Què voleu que us digui, cada dia sóc més de les llicències Creative Commons en l'àmbit educatiu.