Criatures 27/08/2021

Els vikings

El cinema ens ha mostrat els vikings com un poble bàrbar, capficat a fer la guerra i saquejar, amb uns costums una mica primitius i guarnits amb uns imponents cascos amb banyes. Avui t’expliquem les veritats i els mites d’aquesta antiga cultura nòrdica

2 min
Els vikings.

Els homes del fiord

La paraula viking és un mot compost per Vik (fiord) i Ing (que prové de). Per tant, els vikings són els homes que venen del fiord. Un fiord és un accident geogràfic en què el mar penetra dins d’una vall glacial. Els primers vikings provenien de la península d’Escandinàvia, al nord d’Europa, una terra on els fiords hi són ben presents.

Vikings a la vista!

Els vikings van ser un poble mariner amb ànsies de conquesta de nous territoris. Entre els segles IX i XII van navegar per tot Europa, de nord a sud, fins a desembocar al Mediterrani. Van travessar l’Atlàntic fins a Amèrica, i van arribar fins i tot a l’Àsia. Així i tot, els vikings també van ser comerciants, i a les terres on s’establien es dedicaven a l’agricultura i la ramaderia.

Els 'drakars', vaixells tot terreny

Les naus vikingues o drakars eren les més lleugeres i ràpides de l’època. Es reconeixien a simple vista per tenir un únic pal, per la seva vela quadrada i pel drac al mascaró de proa. Es propulsaven a rem o a vela, i podien assolir una gran velocitat. Amb els drakars, els vikings navegaven pel mar, però també pels rius. A Europa, van remuntar el Rin, el Sena, el Volga i fins i tot l’Ebre. I, si calia, desmuntaven el pal i transportaven la nau per terra.

Menys banyuts del que sembla

Encara que sempre ens hem imaginat els vikings amb uns poderosos cascos amb banyes, en realitat no duien cornamenta. Aquesta idea es va començar a escampar l’any 1876, quan es va estrenar a Alemanya l’òpera L’anell del Nibelung, de Richard Wagner. Després, el cinema va copiar aquella invenció i la va fer popular. 

Sota la protecció d’Odín

Els vikings tenien els seus propis deus. Els principals eren Odín, que era el senyor de la guerra, i Thor, fill d’Odín i deu del tro. També tenien relats mitològics en què apareixien gegants i nans. 

Vocabulary

  • Sailors: navegants
  • Before: abans
  • Figurehead: mascaró
  • Snakes: serps
  • Scare: espantar
  • Evil: maligne


stats