Ara Kids
Recursos didàctics 16/07/2022

La torre de Pisa

Pisa és una ciutat d’Itàlia situada a la zona de la Toscana. Té prop de 90.000 habitants (una mica més que Cornellà de Llobregat i una mica menys que Sant Cugat del Vallès). Però el que fa famosa la ciutat és la seva torre inclinada. Encara que no és l’única que existeix al món, és la més popular de totes. Avui ens la mirarem al detall per tal d’esbrinar com és possible que se sostingui en aquesta posició

2 min
La torre de Pisa

Què és?

La torre inclinada de Pisa (en italià torre pendente de Pisa) és un campanar. Encara que a totes les fotos que circulen per internet la veiem sempre aïllada, en realitat forma part del conjunt monumental de la catedral de la ciutat, i està a tocar del temple.

Una construcció planta a planta

Aixecar la torre de Pisa no va ser ràpid ni fàcil. Van trigar 199 anys, des del 1173, quan es va començar, fins al 1372, quan es van col·locar l’última planta i les campanes.

Quan es va inclinar?

Tu què diries? Quan l’estaven construint o un cop acabada? Doncs encara que sembli increïble, la torre es va començar a inclinar a mitja construcció, quan ja tenia tres pisos. El motiu va ser que es va construir sobre un terra que va cedir al pes de la torre. Quan els constructors ho van veure, van aturar la construcció.

Com es va acabar?

Durant prop de cent anys, la torre de Pisa només va tenir tres plantes. Això va fer que tingués temps per assentar-se sobre el terreny. Gràcies a aquesta pausa, passat un segle hi van poder col·locar quatre pisos més. L’última planta i el campanar es van col·locar en una última fase, quan ja havien passat uns quants anys més.

Com és que no cau?

Amb el pas dels segles, la torre de Pisa va anar fent-se més i més inclinada, fins al punt que el govern italià va pensar que acabaria caient. L’any 1990 es va tancar al públic, però gràcies als treballs d’enginyers, matemàtics i historiadors, es va trobar una solució: retirar tones i tones de terra per la part on la torre estava més elevada. Amb això es va aconseguir assegurar-la uns quants segles més. Tant, que si hi vas aquest estiu hi podràs pujar sense problema.

Es podria redreçar?

Ara tenim més tecnologia i coneixements que fa 600 anys, quan es va construir. És probable que poguéssim aconseguir posar-la vertical, però… ho volem fer? Allò que fa que la torre sigui tan atractiva és, precisament, el fet que estigui inclinada.

Altres Pisa del món

Encara que la torre de Pisa és la més famosa, no és la més inclinada. El rècord de construcció més inclinada per causes naturals el té el campanar d’un poble alemany que es diu Suurhusen. Com que es va construir sobre un terreny pantanós, es va anar inclinant bastant més que la italiana. Ara bé, si mirem quin és l’edifici més inclinat del món, la llista l’encapçala un gratacel construït a Abu Dhabi. El van aixecar amb 18 graus d’inclinació perquè fos el més espectacular del món. I segurament ho és, perquè la torre de Pisa en té 6 i el campanar de Suurhusen en té 4.

  • Height: altura
  • High: alt
  • Side: costat
  • Low: baix
  • Fact: dada
  • To remain: romandre, perdurar
stats