Recursos didàctics 19/12/2020

El suplement ‘Criatures’

Avui estem de festa: l’ARA ha fet deu anys! I també el suplement que tens a les mans, el ‘Criatures’. Per celebrar-ho, obrim les portes del diari i t’expliquem pas a pas com es fan les pàgines que cada dissabte trobem a tots els quioscos de Catalunya i les Illes Balears

Cristina Serret Alonso
2 min
El suplement ‘Criatures’

Qui es va inventar el ‘Criatures’?

El Criatures va ser la gran il·lusió del primer director del diari, el periodista Carles Capdevila. Estava convençut que parlar d’educació i criança (és a dir, de temes relacionats amb l’escola i les famílies) era molt important. Capdevila va morir l’any 2017, però el seu Criatures segueix sent un dels suplements més estimats pels lectors de l’ARA.

Quantes persones hi col·laboren?

Una bona pila! Hi ha reportatges, entrevistes, opinió, fotografies i il·lustracions. I cada text i cada imatge els signa una persona diferent. Una petita família de col·laboradors que treballen des de Barcelona, però també des de ciutats com Sabadell, Tiana, Castelldefels i Vilanova i la Geltrú. Fins i tot hi ha un col·laborador que escriu des de Londres!

Qui són els columnistes?

Els columnistes del Criatures tenen oficis molt diferents. Hi ha professors, psicòlegs, pediatres i pedagogs, però també escriptors i músics.

Com es munta un ‘Criatures’?

La coordinadora del Criatures, que es diu Aure Farran, encarrega els reportatges i les il·lustracions. Quan els col·laboradors entreguen els textos, busca fotografies o encomana als fotògrafs de l’ARA que les facin. Un cop ho té tot ho envia a l’equip de disseny, que ho posa en pàgina. Llavors ella en fa l’edició: revisa que no hi hagi errades, que tot s’entengui bé i que no sobri ni falti cap línia. Després s’ho mira el subdirector del diari, que es diu Jordi Cortada, perquè quatre ulls sempre hi veuen millor que dos! Aleshores les pàgines passen als correctors, que en revisen l’ortografia i la gramàtica. Finalment, s’envia als companys de tancament, que fan l’última revisió i envien les pàgines a imprimir.

El ‘Criatures’ digital

La versió digital es publica dissabte a la mitjanit. A la web del Criatures també hi ha una comunitat digital formada per blogaires que tenen molt èxit entre els lectors.

I el ‘Kids’, com es fa?

Per escriure’ls fem recerca als llibres i a internet i de vegades demanem a experts que ens ajudin a explicar les coses. El text i la il·lustració es treballen a la vegada, i encara que la Marta viu a Barcelona i jo a Tarragona, ens entenem molt bé! Els textos en anglès els corregeix David Bridgewater, que s’assegura que no fem cap errada!

Vocabulary

Thousands: milers

People: persones

Saturday: dissabte

To read: llegir

To collect: col·leccionar

Newspaper: diari

stats