Recursos didàctics 02/06/2021

Les cicatrius

El nostre organisme pot fer coses al·lucinants. Per exemple, que una ferida a la pell es curi i es tanqui per si sola. Potser t’ha passat alguna vegada? És fàcil d’esbrinar, només has de mirar si tens alguna cicatriu

2 min
Les cicatrius

Què són?

Les cicatrius són les marques que queden a la pell després de curar-se una ferida. Quan patim un accident, una cremada o una intervenció quirúrgica, el nostre organisme es posa en marxa per reparar el teixit afectat. Aquest procés, pel qual la pell perduda o danyada es repara de forma natural, s’anomena cicatrització.

Com són?

Les cicatrius poden tenir formes i mides molt diferents, segons el tipus de ferida, la part del cos on sigui aquesta ferida i com ens l’hagin curat. Les ferides més petites i superficials se solen deixar curar soles o bé s’ajuda a la cicatrització amb tires adhesives o adhesiu biològic, pensat expressament per a ús mèdic. Les ferides més grans o profundes requereixen punts de sutura, que s’apliquen amb fil i agulla.

Són per sempre?

Sí, les cicatrius que et facis al llarg de la vida t’acompanyaran per sempre, tot i que n’hi ha que, amb el temps, sembla que s’esborrin. Però si t’hi fixes bé, veuràs que mai desapareixen del tot.

El record d’una victòria

Encara que les cicatrius ens poden portar mals records, perquè les ferides fan mal, també ens diuen que hem estat capaços de recuperar-nos i vèncer aquell tràngol. És per això que, per a moltes persones, les seves cicatrius són un símbol de victòria.

L’art japonès del 'kintsugi'

El kintsugi és una pràctica que consisteix en reparar objectes de ceràmica que s’han trencat enganxant-ne els trossos amb vernís i pols d’or. D’aquesta manera les cicatrius de l’objecte queden a la vista i són boniques. És una manera d’expressar la idea que les cicatrius formen part de la història de cadascú i que no s’han d’amagar, sinó tot el contrari.

Vocabulary

  • Behind: al darrere
  • Scar: cicatriu
  • Most: la majoria
  • To show: mostrar
  • Skin: pell
  • Largest: el més gran


stats