El vidre
T’has fixat mai en la quantitat de vidre que tens a casa? Començant pel de les finestres, i seguint per les ulleres, els envasos de la cuina o les bombetes. Aquest material transparent i mal·leable s’ha fet servir des de l’antiguitat, perquè és fàcil d’aconseguir i té unes propietats que no trobem enlloc més.
De què està fet?
El vidre està compost per tres elements que trobem en la natura. Per fusionar-los, es posen en forns a una temperatura de 1.200ºC. Així s’obté una massa d’aspecte líquid, una mica viscosa, a la qual se li pot donar la forma que es vulgui. Per exemple, la d’una ampolla.
Ni un segon de més
Quan el vidre té la consistència viscosa que permet treballar-lo, es refreda molt ràpidament: 10ºC cada segon que passa. Per això els vidriers han de treballar amb rapidesa i anar reescalfant el material quan ho necessiten.
Transparent o acolorit?
Si no l’alterem, el vidre és incolor. Però segur que t’has fixat que les ampolles de cava i de vi són verdes, o que als vitralls de les esglésies hi ha moltes coloraines. Això s’aconsegueix afegint-li uns minerals anomenats òxids. L’òxid de ferro, per exemple, li atorga el color verd, i l’òxid de cobalt, el blau.
Dur i fràgil a la vegada
La duresa i la fragilitat semblen contràries, però no ho són. Hi ha materials que poden ser totes dues coses alhora, i el vidre n’és un. És dur, perquè és resistent a les ratlladures i a les marques, i és fràgil, perquè quan se’l sotmet a molta força no es deforma, sinó que es trenca.
Vocabulary
Glass: vidre
Endlessly: sense parar, per sempre
Crystal: cristall
Therefore: per tant