Salut
Embaràs 01/07/2022

Unes 800 dones ofereixen la seva llet al Banc de Llet de Catalunya cada any

Les donacions de llet materna han servit per alimentar gairebé 5.000 nadons prematurs en els últims onze anys

3 min
Una treballadora del Banc de Llet manipula els recipients de llet materna, ja pasteuritzats

BarcelonaEl nombre de donacions de llet materna es manté estable des del 2018. “I mira que va costar quan vam començar, fa 11 anys, perquè no teníem donants”, afirma Vanessa Pleguezuelos, directora del Banc de Llet de Catalunya, que afegeix que va ser a partir del 2018 que compten amb una forquilla de donants que oscil·la entre les 700 i les 800 dones. Es dona la circumstància que el 19 de maig es va celebrar el Dia Mundial de la Llet Materna, i el Banc de Llet va aprofitar la data per celebrar-ho amb una festa al Montseny, i recordar també que el Banc de Llet ja té 11 anys. “Va ser la manera d’agrair a les 6.000 mares que han donat llet durant tots aquests anys, que han ajudat gairebé 5.000 nadons prematurs”, assenyala Pleguezuelos.

El procés de donació al Banc de Llet segueix uns passos concrets. Quan una dona s’ofereix com a donant, ha de passar per unes proves mèdiques, entre les quals hi ha analítiques de sang i de la llet, els resultats de les quals s’estudien juntament amb l’historial mèdic de la donant. Ara bé, “no totes les malalties passades per la donant contraindiquen la donació, ni tampoc totes les medicacions preses en el passat o en l’actualitat”, explica la directora del Banc de Llet. Sobre les analítiques, també hi ha la de la mateixa llet, la qual tracten i analitzen gràcies a un cultiu microbiològic.

Quan la llet de la donant supera aquestes proves mèdiques, la donant rep el material per extreure-li llet i fer-la arribar al banc. “Els donem un extractor, recipients estèrils, i també els expliquem les pautes d’higiene per a l’extracció i la conservació de la llet”. Cada una de les extraccions cal congelar-la, perquè el Banc de Llet passa per casa de les donants quan n’han recol·lectat durant quatre setmanes seguides.

La llet es trasllada al Banc de Sang i Teixits, on està situat el Banc de Llet, i allà la mantenen congelada fins que hi ha una petició d’un hospital de casa nostra. “La llet està destinada a prematurs que pesin menys d’un quilo i mig, que la reben en cas que es compleixi aquest requisit, ser prematur, i també el fet que la mare no tingui cap contraindicació, temporal o permanent, que li impedeixi alletar”.  

A partir d’aquí, el prematur anirà rebent la llet fins que arribi a un punt d’estabilitat en el seu creixement. “A partir de la setmana 32, de la seva gestació feta fora de l’úter matern, s’atura l’administració”, diu la directora del Banc, que matisa que hi pot haver casos excepcionals, com patologies digestives, que prescriguin que cal continuar amb la llet materna més setmanes. Dit amb altres paraules, “les indicacions no són rígides, i és sempre el prescriptor, els metges que atenen els prematurs, els qui ho decideixen”.

A l’Hospital Clínic, el cap del servei de neonatologia, Òscar Garcia, remarca que l’aliment ideal per als nounats i per als prematurs és la llet materna. Dit això, el metge recorrerà a la llet de donant quan el prematur té menys de 28 setmanes de gestació. I en el cas dels nounats, quan hi ha unes necessitats especials. “La prioritat són els prematurs, i es pot allargar l’administració de la llet durant un mes sencer”, diu Garcia, que afegeix que actualment “els hospitals estan augmentant les indicacions”.

Des del calostre a la llet "madura"

Sobre la llet, el cap del servei de neonatologia de l’Hospital Clínic explica que en poden fer servir de diferents tipus, l’anomenada “madura” o bé la que té calostre, que és la llet que es produeix en els primers dies de la lactància, provinents de mares que acaben d’infantar, i que és la més recomanable per als prematurs. “Però d’aquest tipus concret n’hi ha molt poca, i a més no sempre en la disponibilitat que necessitem”. Malgrat això, amb la llet madura, “l’evolució del prematur i del nounat és infinitament millor, i és així perquè no hi ha cap llet de fórmula que pugui equiparar-se a les propietats de la llet materna”.

En aquest sentit, el metge subratlla que la llet materna ajuda a una evolució favorable del nadó tant en el sentit físic (augment de pes) com també en el desenvolupament neurològic. “Per això els bancs de llet són tan importants”, conclou.

L'origen

El Banc de Llet de Catalunya va néixer com una necessitat vital a la unitat de cures intensives prenatal de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron. Era el 2007, i el primer banc de llet de l’Estat s’havia creat a les Illes Balears. “Vam començar a través d’ells, però quan vam comptar amb el permís, ja vam desenvolupar el projecte sols, dins del Banc de Sang i Teixits de Catalunya”, diu Vanessa Pleguezuelos, directora del Banc de Llet de Catalunya. Els dos bancs de llet estan situats dins del Banc de Sang i Teixits, però un a Catalunya i l’altre a les Balears.

 

stats