Alimentació
Família 09/06/2022

La crisi de la llet de fórmula als Estats Units: a què es deu i com se soluciona

Milers de famílies que depenen de la llet en pols per alimentar el seus nadons confien que a finals de juliol es torni a abastir els supermercats

ARA
3 min
Una dona preparant un biberó amb llet de fórmula

La crisi de la llet de fórmula per a nadons als Estats Units està en vies de solucionar-se després que la planta de producció a Sturgis (Michigan) d’Abbott, el principal fabricant de llet en pols per a bebès als Estats Units, reactivés la setmana passada la producció després d’un tancament de tres mesos arran de la infecció bacteriana d’almenys cinc nadons -dos dels quals van morir- després de consumir llet produïda a la planta. El cas està sent investigat. Aquest tancament, sumat als problemes de subministrament globals provocats per la pandèmia de covid-19 i l’endarreriment en la cadena de producció a causa dels contagis, van agreujar l’escassetat de llet en pols. 

Abbott és el principal fabricant de llet per a nadons als Estats Units, que la comercialitza sota les marques Similac, Alimentum i EleCare, i va haver de tancar la planta de Michigan després d’un informe de la Food and Drugs Administration (FDA) que alertava de problemes de salubritat.

Des que la planta va tancar al febrer, els problemes de subministrament van provocar que moltes famílies tinguessin dificultats per trobar llet de fórmula per als seus fills -en alguns estats l’escassetat superava el 74% a finals de maig- sobretot aquells amb al·lèrgies alimentàries i problemes de digestió ja que Abbott és l’única companyia que produeix llet de fórmula específicament dissenyada per a ells. L'empresa va assegurar en un comunicat que prioritzaria la producció de llet per a aquests nadons per a qui existeixen poques alternatives nutricionals. Als Estats Units, quatre companyies produeixen al voltant del 90% de la llet de fórmula per a nadons.

Tot i la reapertura de la planta de producció i les mesures que s’han pres per pal·liar la crisi -s’ha importat llet des d’altres països i s’ha invocat una llei de la Guerra Freda per accelerar-ne la producció- el subministrament trigarà, però, un parell de mesos en restablir-se amb normalitat i les autoritats confien que cap a finals de juliol es pugui tornar a abastir les lleixes dels supermercats.

Des que van començar els problemes de subministrament, moltes famílies han buscat desesperadament fórmules alternatives per alimentar els seus fills. Alguns progenitors, segons informa el The New York Times, han alimentant les seves criatures amb civada i suc de fruites, malgrat que els pediatres recomanen llet materna o llet de fórmula durant almenys els primers sis mesos de vida, han racionat les existències de llet de fórmula o s’han desplaçat a altres estats amb més estoc per anar a comprar llet.

Organitzar-se per donar llet materna

A Nova York, mares que donen el pit s’han organitzat per donar llet materna a bancs de llet -que proveeixen habitualment els hospitals per alimentar nadons prematurs o malalts- per ajudar a pal·liar aquesta crisi. De fet, tant a Nova York com a la resta del país, les famílies s’han organitzat a través de les xarxes per donar llet materna de manera informal o per avisar-se quan troben llet de fórmula en algun supermercat. També els 31 bancs de llet oficials que hi ha als EUA han detectat un augment de potencials donants.

Als Estats Units, on no hi ha permís de maternitat remunerat a nivell federal, moltes mares han de deixar de donar el pit al reincorporar-se aviat a la feina i depenen de la llet de fórmula per alimentar els seus nadons. La crisi de la llet de fórmula també té un impacte emocional ja que ha exacerbat la culpa de les mares que havien deixat d’alletar o que havien tingut dificultats per fer-ho. També ha despertat l’interès per relactar.

stats