L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Mestres de primera i mestres de segona

Segueixen arribant més males notícies que poden afectar la qualitat educativa d'aquest país. A partir del curs que ve hi haurà mestres de primera i mestres de segona a l'escola pública: els de primera són els que tenen les oposicions aprovades (funcionaris) i els de segona són els que tot i ser treballadors públics no tenen aquesta sort i s'han de dedicar a cobrir baixes o vacants. Si amb les noves mesures ens trobarem amb una vergonyant reducció de recursos humans a les escoles per culpa del programat augment de les ràtios i de les hores lectives, ara cal afegir un nou atemptat contra la dignitat dels interins i substituts que patiran una reducció de sou propera al 20%* respecte els seus companys funcionaris. Com s'entén que una persona que treballa en una escola pública i fa la mateixa feina que una altra hagi de cobrar menys? No és això una discriminació? El Departament d'Educació, que m'imagino que ja no sap com fer-s'ho per reduir les despeses que li deuen imposar, s'inventa ara que els no funcionaris no han de cobrar les hores de vigilància de pati ni les hores de reunions, només han de cobrar les hores pròpiament dites lectives (amb alumnes).

DSC_0026.JPG Zoom

DSC_0026.JPG

Llegint entre línies podríem concloure que aquestes hores no són importants o potser que l'aportació que podrien fer aquests mestres no és prou vàlida, tela marinera. Què pot passar, posem pel cas, si un mestre que té una vacant i és nomenat tutor d'un curs es nega a vigilar el pati o a assistir a reunions perquè no cobra per fer-ho? No portarà tot aquest tema més tensions i conflictes dins de les escoles? Ja tenim una altra patata calenta per les direccions dels centres, com si no anessin prou atabalats amb tot plegat.

D'altra banda, per acabar-ho d'adobar i analitzant el perfil de molts interins i substituts podem dir que sovint són persones que vénen de lluny i han de fer molts quilòmetres i òbviament gastar molts diners en combustible** per anar a treballar. Ens podem trobar amb casos de gent que una vegada fets els números els resulti molt més quedar-se a casa o intentar canviar de feina que no pas seguir treballant amb aquestes condicions tan desfavorables. Però és clar, qui s'arrisca avui en dia a canviar de feina? O, qui vol canviar de feina quan fa la feina que li agrada i que a sobre la fa per vocació i amb sentit d'ajudar a un canvi social des de baix? S'estan tallant les ales a molt talent emergent, és una llàstima, una irresponsabilitat i una bomba de rellotgeria contra l'escola.

Tot plegat és molt trist perquè és impossible que això no afecti la qualitat educativa ja que també cal sumar la nova mesura del no cobriment de baixes per menys de deu dies: un altre punt que suma a la precarietat laboral d'un sector molt important, poc valorat i ara també encallat perquè no cal ser gaire espavilat per entendre que durant els propers anys d'oposicions, poques.

* I tampoc cobraran el mes de juliol.

** Sumem-hi que probablement s'apujarà per pagar els deutes del "no-rescat".

Apunt relacionat: Retallades inverses.