Recursos didàctics 10/09/2021

La senyera

Una bandera és un tros de tela fixada en un pal que identifica una persona, una idea o un territori. A Catalunya, la nostra bandera s’anomena senyera i és un dels nostres símbols nacionals. Per això, coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya, en veuràs moltes pel carrer i als balcons

2 min
La senyera

Per què en diem senyera?

Una senyera és un escut o estendard que identifica una corporació. Al segle XIX es va començar a dir que els catalans teníem "la senyera de les quatre barres" per referir-nos a la nostra bandera. Més endavant, ens vam quedar només amb la paraula senyera

Un símbol que ve d’antic

La senyera és un dels símbols més importants del poble català. Té el fons groc i quatre barres vermelles horitzontals. Per això, també en diem la bandera de les quatre barres o quadribarrada. La senyera més antiga que es coneix apareix en un segell del comte català Ramon Berenguer IV, datat l’any 1150.

Per què té quatre barres?

Això ens ho un explica una llegenda: Guifré el Pelós, comte de Barcelona, era al llit de mort. Havia resultat greument ferit a la guerra i li quedava poc temps de vida. Llavors, el rei català li va acostar el seu escut daurat, va sucar quatre dits de la mà a la sang de les ferides del comte i els va passar ensangonats per la superfície de l'escut, dibuixant les quatre barres. Encara que Guifré el Pelós va existir de veritat, els historiadors asseguren que aquesta història no és real. Però ens agrada tant que la fem servir tot sovint per explicar per què els catalans tenim una senyera quadribarrada.

Què significa l’estelada?

L’estelada és la bandera de l’independentisme català. És a dir, de les persones que defensen que Catalunya ha de ser un país separat d’Espanya. És una senyera que incorpora un triangle blau i un estel blanc de cinc puntes. Els seus creadors es van inspirar en Cuba, que al segle XIX havia lluitat per alliberar-se d’Espanya, que la governava després d’haver-la conquerit.

Què fan els vexil·lòlegs?

La vexil·lologia és la disciplina que estudia les banderes. La paraula deriva del mot llatí uexillum. Els uexilla (singular de uexillum) eren els antics estendards de l’exèrcit romà.

Vocabulary

  • Flags: banderes
  • Sun: Sol
  • Moon: lluna
  • Stars: estrelles
  • Cross: creu

stats