Criatures 26/11/2021

Els pingüins

La primera vegada que els europeus van topar amb els pingüins es van quedar tan parats de veure que no volaven, que els van anomenar ocells babaus. Ara que ja els coneixem bé, sabem que de babaus no en tenen ni un pèl. Aquests animals de sang freda són uns grans nedadors i han sigut capaços de sobreviure en climes de fred extrem. Avui te n’expliquem algunes curiositats

2 min
Els pinguïns

Aus que toquen de peus a terra

Els pingüins són aus, però no volen. En canvi, són grans nedadors, perquè tenen les ales adaptades per moure’s sota l’aigua, com si fossin aletes. Allà no els atraparies mai!

Ocells amb abric 

Els pingüins tenen el cos recobert de plomes, però són tan petitones que, vistes des de lluny, semblen escates. Les plomes dels pingüins són un bon abric, perquè els aïllen del fred. Els pollets en neixen sense, i no surten del niu fins que els comencen a créixer.

Tothora elegants

Sempre es fa la broma que els pingüins són els animals més elegants del planeta, perquè tenen el ventre clar i la resta del cos fosc, talment com si portessin un vestit de gala. En realitat, aquesta combinació els va molt bé per camuflar-se en terra ferma, però també a dins de l’aigua: vistos des de sota, la seva panxa blanca gairebé no es distingeix.

Caminar com un pingüí

Sabries imitar el caminar d’un pingüí? Segur que sí. Només cal que et posis ben recte, amb els braços una mica oberts i facis passes curtes i trontollants. Els nostres protagonistes no són gaire àgils en terra ferma, però si cal poden desplaçar-se lliscant a la neu sobre el ventre.  

Ara menjo, ara em mengen

Els pingüins s’alimenten de peixos, crustacis i krill que capturen a l’aigua, però a la vegada ells també són la presa de carnívors més grans, com les foques, les orques o els taurons. 

Parelles ben avingudes

Aquests ocells formen colònies o grups d’individus, i quan els arriba l’hora d’aparellar-se busquen la parella dins del grup. Algunes espècies són monògames, que vol dir que tenen una sola parella en tota la seva vida. Això sí, totes són ovípares, perquè ponen ous. Les parelles de pingüins s’organitzen molt bé, fan el niu entre tots dos i fan torns per anar a buscar menjar i vigilar els ous o els pollets acabats de néixer.

A l’Antàrtida i més enllà

Excepte els pingüins de les Galápagos, la resta d’espècies salvatges habiten l’hemisferi sud. Això no vol dir, però, que només els trobem en zones fredes com l’Antàrtida. També n’hi ha en zones càlides i tropicals. 

Vocabulary

  • Giants: gegants
  • Frozen: glaçat
  • Emperor: emperador
  • Biggest: els més grans
  • Half: la meitat
  • Land: terra

stats