Criatures  /  Ara Kids 07/03/2020

La gralla

Si t’agraden els castells o els gegants segur que saps com sona una gralla. Aquest instrument de vent ens acompanya en moltes festes populars perquè té molta tradició a casa nostra. Tanta, que la gralla s’ensenya a les escoles de música i hi ha molts nens que aprenen a tocar-la

Cristina Serret
1 min
La gralla

Quin tipus d’instrument és?

La gralla és un instrument de vent. Està feta de fusta i el seu cos té una forma cònica. Té una doble llengüeta feta de canya, com dues pales sobreposades, que fa vibrar l’aire. Per això diem que la gralla és un instrument de canya doble.

Com és el seu so?

Definir el so de la gralla és difícil. Hi ha qui el titlla d’estrident o punyent. En el que tothom coincideix és en el fet que la gralla emet un so molt adequat per ser tocat a l’aire lliure, als carrers i les places, perquè se sent amb molta claredat.

Quins tipus de gralles hi ha?

N’hi ha dos: la gralla seca i la gralla dolça o de claus. La seca és la més antiga, i és la que toquen els nens quan n’estan aprenent. La gralla dolça és la que fan servir els grallers més experimentats i, com el seu nom indica, emet un so més dolç que l’altra.

Qui la toca?

Els músics que toquen la gralla són els grallers. Les colles de grallers solen estar formades per dues o més gralles i un timbal o tabal. Els grallers acostumen a acompanyar les colles castelleres, però també actuen en altres manifestacions populars, com ara els balls dels gegants o les cercaviles.

Vocabulary

around the world: arreu del món

holes: forats, orificis

front: davant

back: darrere

fingers: dits

stats