Selena Soro
El Prat de Llobregat

Dia 4 del Campus de Periodisme i Humor: aprenem a fer vinyetes amb Manel Fontdevila i Juanjo Sáez

Els dibuixants de l’ARA han visitat l’alberg Centre Esplai de Fundesplai

La Mariona i el Martí, participants del Campus, també han fet una breu entrevista a Manel Fontdevila i Juanjo Sáez / ARA Zoom

Quan els dibuixants Manel Fontdevila i Juanjo Sáez han arribat a l’aula 9 del Centre Esplai de Fundesplai, on fins dissabte té lloc el Campus de Periodisme i Humor de l’ARA i Fundesplai, ja estava tot preparat: retoladors i fulls en blanc per començar-los a omplir d’idees. 

Abans de posar-se a dibuixar, Fontdevila i Sáez han mostrat als nens i nenes algunes de les seves vinyetes, i els han donat una sèrie de consells perquè no tinguessin por de posar negre sobre blanc. “Trobar la idea potser és el més difícil –els ha avisat Sáez–, però el cervell és capritxós i sempre busca connexions. Alguna vegada m’ha passat que m'ha picat un mosquit i que el mosquit m'ha acabat donant la idea per a la vinyeta”, ha assegurat. 

Desmitificar mites

Fontdevila, per la seva banda, ha volgut recalcar que a l’hora de fer humor “no es tracta només de fer riure”. “Si només volguéssim fer riure en tindríem prou amb dibuixar una velleta que rellisca, però la idea és fer saber amb els nostres dibuixos què pensem de les coses”. En el seu cas, ha dit, li agrada sobretot “desmitificar mites i perdre una mica el respecte a les coses pretesament importants”, perquè així ens adonem “que no són tan importants”. 

Alguns trucs que tots dos utilitzen a l’hora de plasmar les seves idees en dibuixos són, per exemple, imaginar una escena vista per un extraterrestre. “Què diria un marcià de la situació política actual?”, els ha preguntat Saéz. “També podeu tocar temes universals, i provar de canviar el punt de vista. Nosaltres abandonem els gossos, però… què passaria si els gossos ens abandonessin a nosaltres?”

Les idees dels nens

Amb aquests consells, els nois i noies del Campus s’han posat a treballar i, en menys d’una hora, ja tenien unes quantes idees i unes quantes vinyetes. El tema era lliure, i aquestes són algunes de les seves ocurrències:

La crisi dels refugiats Zoom

La crisi dels refugiats

L’amenaça dels plàstics Zoom

L’amenaça dels plàstics

Els privilegi dels mandataris Zoom

Els privilegi dels mandataris

“Making England Great Again” Zoom

“Making England Great Again”

Messidependència Zoom

Messidependència

“Empollar” Zoom

“Empollar”

El Campus de Periodisme i Humor tancarà la seva tercera edició aquest dissabte, després d’una setmana de convivència al Prat de Llobregat, amb tallers periodístics al matí i les activitats habituals d’unes colònies a la tarda. En total, al Campus hi participen 40 nens que el juny de l’any passat van inaugurar la primera edició d’aquesta iniciativa i que aleshores van demanar repetir l’experiència.