Oci a casa 12/02/2021

‘Filo&Sofia’, la col·lecció literària que investiga misteris per aprendre a pensar

¿Investigació i filosofia tenen alguna cosa en comú? Doncs el cert és que moltes, com la necessitat de buscar respostes. Aquesta idea és la que recull una nova col·lecció de llibres que vol acostar la filosofia als infants

4 min
La filosofia i la investigació tenen molts punts en comú

“Si t’hi pares a pensar, hi ha moltes similituds entre una investigació i la filosofia. En el fons, totes dues coses es pregunten sempre per què. Per què hi ha hagut un assassinat o per què existeix la mort”, afirma la guionista i escriptora Cuca Canals. Ha publicat el llibre L’assassí dels ossets de peluix (Edebé, 2020), el primer de la col·lecció Filo&Sofia, que, destinada al públic infantil a partir de 10 anys, vol donar a conèixer la filosofia a través de les intrèpides aventures d’una colla de nens orfes que resolen els casos que investiguen amb un mètode revolucionari: el pensament filosòfic. Amb el lema “Pensem, llavors investiguem”, els joves investigadors resolen crims i misteris mentre aprenen a pensar per ells mateixos, i descobreixen que és divertit.

L’objectiu de la col·lecció, a més de despertar l’interès dels més petits per la filosofia, és estimular la curiositat, la necessitat de qüestionar-ho tot i aprendre a tenir raonaments propis ben fonamentats. “I, a més, que aprenguin a ser crítics. Vivim en un món en què tot és molt ràpid i cal dir als infants que cal reflexionar. En aquests llibres intentem transmetre que pensant es poden aconseguir moltes coses i entendre com pot ser d’apassionant la vida”, explica Canals.

Rinus Descartes, Fredy Nietzsche, el jove Confuci, Dave Hume, Carlitos Marx i Sócrates Jr. tenen entre deu i dotze anys, i són els petits grans pensadors protagonistes de la col·lecció. Són els alter ego infantils dels pensadors del mateix nom que han passat a la història. “La idea de fer aquesta col·lecció va sorgir després de publicar la col·lecció El joven Poe, també a Edebé. En un primer moment em vaig plantejar parlar de la infància de Descartes, però finalment vaig optar perquè els protagonistes fossin tota una colla de joves filòsofs”, exposa Canals. Per dur a terme la seva proposta, Canals va tenir un bon aliat: el seu fill Bruno, de divuit anys, que assegura que es va convertir en el seu assessor i supervisor. “La filosofia és un tema molt interessant i molt ampli, i sempre hi pots trobar un vessant que t’agradi més. Quan estudiava batxillerat vaig tenir un professor que ens feia filosofia i història d’una manera molt amena. A tots ens agradaven les seves explicacions i, pel que fa a mi, si ja tenia interès en la filosofia, ell va fer que encara posés més interès en les classes”, explica en Bruno.

INTRIGA I REFLEXIÓ

El fill de Canals explica que la tasca de plantejar les històries dels llibres va requerir bastant esforç perquè entren a fons en uns personatges amb unes idees complexes, molt diferents i fins i tot oposades. “En tot cas, és bonic de veure com van complementant les seves idees a mesura que les adapten als casos que resolen i van veient que tenen més coses que els uneixen que no pas que els diferencien”, observa en Bruno.

L'escriptora Cuca Canals amb el seu fill Bruno

El primer llibre de la col·lecció, L’assassí dels ossets de peluix, està explicat des del punt de vista de Rinus Descartes. El segon, que està previst que es publiqui aviat, serà a través dels ulls de Carlitos Marx, mentre que el tercer el narrarà Fredy Nietzsche. La tria dels filòsofs en què estan basats els joves protagonistes d’aquesta col·lecció s’ha fet intentant buscar un equilibri i perquè apareguin diversos corrents de pensament -racionalisme, empirisme, vitalisme, etc.- en les històries. “Va molt bé que hi apareguin diferents maneres de pensar perquè els personatges puguin reconèixer formes diferents de trobar respostes i, a través seu, trobar noves preguntes fins a arribar a unes conclusions que de vegades solen ser inesperades”, apunta Canals.

'L'assassí dels ossets de peluix' és el primer títol de la col·lecció

El grup d’investigadors està liderat per Sofia Hipàtia, una noia de setze anys molt intel·ligent i que va ser qui va tenir la idea de muntar una agència de pensament filosòfic per resoldre enigmes. Els diners que guanyen resolent aquests casos els destinen a pagar les despeses de la casa on viuen amb altres orfes. “El fet que els protagonistes siguin orfes va ser motiu de debat amb en Bruno. Vam deduir que haver patit una situació tan bèstia com la pèrdua dels pares ajuda aquests nens a ser més madurs i a preguntar-se més coses, com ara què fan al món. A més, era una manera d’ajuntar-los”, explica Canals. L’escriptora assegura que l’exercici de fer arribar la filosofia als més petits no ha sigut fàcil però que s’ha convertit en un repte apassionant. “La filosofia és al darrere de la novel·la però l’objectiu primer ha sigut que els nens, tant els protagonistes que apareixen al llibre com els lectors, s’ho passin molt bé”, rebla.

stats