Recursos didàctics 13/04/2021

L’Enxaneta

L’enxaneta és el casteller o la castellera que corona el castell, tot fent l’aleta. I també és el nom del primer nanosatèl·lit que la Generalitat de Catalunya ha enviat a l’espai. Igual que fan els castellers, l’Enxaneta ja ha tocat el cel i, des de fa un parell de setmanes, orbita al voltant de la Terra

2 min
L'Enxaneta ja és a l'espai

De la mida d’una capsa de sabates

L’Enxaneta és un nanosatèl·lit, que és com s’anomenen els satèl·lits que pesen menys de 10 quilos. Dit d’una altra manera: és un satèl·lit petit. En aquest cas, pesa poc més de 3 quilos. Aquests dispositius més petits tenen diversos avantatges respecte als grans: són més fàcils i barats de fabricar i també de llançar a l’espai i fer-ne el seguiment.

On és?

L’Enxaneta ja és a l'òrbita. És a uns 500 quilòmetres de distància de la Terra i es mou a una velocitat de 7 quilòmetres per segon. Això vol dir que fa una volta a la Terra cada 90 minuts. 

Per què serveix?

Gràcies a l’Enxaneta es podrà millorar la connectivitat del 5G a tot el país. Hi ha indrets, com ara muntanyes molt altes i valls molt profundes, on les xarxes terrestres no poden donar servei. Allà on no arribin les antenes, hi arribarà l’Enxaneta.

Un guaita sempre atent

El nanosatèl·lit català també enviarà informació valuosa sobre els cabals dels rius i les reserves d’aigua, recollirà dades meteorològiques i ens ajudarà a protegir la fauna. És com tenir un sentinella que ho veu tot i no descansa mai.

Per què es diu així?

Perquè ho vau triar els nens i nenes de Catalunya. Es va fer un concurs a través del programa InfoK en què van participar 10.000 infants. Hi va haver deu noms finalistes: Enxaneta, Patufèlit, Valentina, Infokaire, Espiadimonis, Flaix, Llibertat, Gaudí, Intrèpid i Llampec. Per votació popular va guanyar Enxaneta.

N’hi haurà més?

Sí! A finals d’aquest any o principis del 2022 es llançarà el segon nanosatèl·lit de la Generalitat. També tindrà una missió ben important: ser una eina contra el canvi climàtic. 

Vocabulary

  • Satellite: satèl·lit
  • Around: al voltant
  • Larger: més gran
  • To launch: llançar a l’espai
  • Space: espai

stats