Embaràs 03/05/2022

Llevadores catalanes reclamen tenir col·legi professional propi i una carrera independent

Amb motiu del pròxim Dia Internacional de la Llevadora assenyalen la manca de llevadores a Catalunya

2 min
Imatge  d’arxiu d’unes llevadores atenent un part.

Amb motiu del pròxim Dia Internacional de la Llevadora, que se celebra a tot el món el 5 de maig, l’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (Alpacc) prepara una jornada reivindicativa a Barcelona per reclamar la recuperació d’un col·legi professional propi i que la seva especialitat torni a ser considerada una carrera independent.

La presidenta d’Alpacc, Inma Marcos, lamenta que la carrera de llevadora va deixar de ser una formació pròpia per passar a ser una especialització dels estudis d’infermeria en plena dictadura, l’any 1953. “El franquisme va convertir les llevadores, que fins llavors eren professionals altament qualificades, autònomes i amb competències pròpies diferenciades, en infermeres que havien d’obeir ordres. Han passat 68 anys i volem tornar a tenir una carrera pròpia i un col·legi independent”, afirma.

Les professionals d’Alpacc lamenten també la manca de llevadores que pateix Catalunya, tot i ser les professionals indicades per atendre els embarassos i els parts de baix risc. Segons les últimes dades disponibles de l’OCDE, a Catalunya hi ha una ràtio de 31 llevadores per cada 100.000 dones, mentre que a la resta de països europeus aquesta ràtio és de 69. De fet, un estudi del Col·legi Oficial d'Infermeres fet en 31 hospitals catalans mostra que al 80% la ràtio de llevadores és insuficient per “proveir un acompanyament continuat i integral de la dona”.

A més, demanen que el sistema públic es faci càrrec del cost del part a casa de les dones que lliurement hagin escollit aquesta opció. “Tota dona hauria de tenir l'opció de poder triar les circumstàncies en les quals vol donar a llum, i això inclou el lloc on parir”. Altres països europeus, com el Regne Unit, Dinamarca i Holanda, donen cobertura pública al part a casa atès per llevadores, però Catalunya i Espanya encara no, assenyala. El part domiciliari té un cost d’uns 2.200 euros –que assumeix íntegrament la família–, mentre que un part hospitalari oscil·la entre els 3.000 i els 6.000 euros, depenent del tipus d'intervenció.

La comunitat catalana és la que registra més parts planificats a casa a l'any, el 50% del total dels que tenen lloc a Espanya. A Catalunya treballen 64 llevadores de parts domiciliaris, de manera independent o en equip, del centenar que hi ha a tot l’Estat, i atenen una mitjana de 450 naixements anuals.

Jornada festiva al Clot

Alpacc celebrarà el Dia Internacional de la Llevadora amb una jornada al Parc del Clot de Barcelona el diumenge 8 de maig. També hi participaran famílies que han tingut les seves criatures a casa i hi haurà tallers, espectacles, jocs infantils i un concert de la cantant Tanit Navarro.

La jornada començarà a les 11.30 hores amb la lectura d’un manifest reivindicatiu i continuarà amb la xerrada Invertir en llevadores és invertir en les dones de la llevadora i divulgadora Laia Casadevall, autora de Guia para un embarazo consciente (Editorial Vergara, 2021).

stats