Decàleg perquè els nadons mengin bé a l'estiu

Consells per mantenir una alimentació saludable en una de les etapes més difícils: dels 6 als 12 mesos

4 min
Un primer consell per a l'alimentació dels nadons: aprofitar la fruita de temporada.

L'estiu dificulta mantenir les rutines familiars que es tenen durant el curs i això afecta tots els àmbits, inclosos els horaris per dinar i sopar de manera ordenada. En aquesta època de l'any ens relaxem pel que fa a l'alimentació dels nostres fills i la nostra pròpia. Per això, des de Roots Mindfoodness, experts en alimentació infantil enfocada als 1.000 primers dies de vida, han elaborat un decàleg de consells per garantir un àpat saludable dels més petits en una de les etapes més importants per al seu desenvolupament, entre els 6 i els 12 mesos. 

1. Aprofiteu la fruita de temporada: L'estiu és el moment perfecte per consumir fruites i verdures de temporada. El plàtan, l'alvocat, l'albercoc i el préssec són fruites de temporada d'estiu que els nadons poden consumir en l'inici de l'alimentació complementària. I també verdures com la carabassa, el carabassó, la mongeta verda, el tomàquet, la pastanaga o el pebrot vermell. Totes poden ser consumides en forma de batut, picades o en trossos fetes al vapor per posar en pràctica el BLW.

2. Llegums, clau per l'aportació de fibra i vitamines: Els llegums i els cereals integrals també han d'estar presents a l'estiu. Els proporcionaran fibra, vitamines i minerals molt beneficiosos per evitar trastorns digestius com la diarrea.

3. No oblideu les proteïnes! Peixos blancs com el lluç i carns com el gall dindi o el pollastre són interessants per garantir l'aportació proteica que ha d'incloure la dieta dels més petits. S'administra amb la verdura preferentment carn blanca (pollastre, gall dindi, conill) i també carn vermella (vedella) o peix blanc (lluç, llenguado, rap). La quantitat seria 30 g de carn o peix o un ou petit. Es pot fer bullit i triturat amb les verdures i a mesura que el nen ho toleri anar augmentant la consistència. Es poden començar a donar trossets petits que el nen agafi amb la mà si vol.

4. Aliments a evitar: És important recordar que els nadons de 6 a 12 mesos no poden prendre determinats productes, que caldrà anar incorporant a la seva dieta de manera progressiva quan es facin més grans. Eviteu clarament la brioixeria, els dolços, les llaminadures i els aliments processats. L'estiu no ha de ser un moment de descontrol dels nostres hàbits ni dels del nadó.

5. Què fem amb els al·lèrgens? Des de Roots no recomanen endarrerir la ingesta dels aliments considerats com a al·lèrgens. No obstant això, en època de vacances, viatges o excursions no és recomanable la introducció de nous aliments si es desconeix la possibilitat de reacció al·lèrgica i pot ser perillós. Per tant, en aquestes situacions és millor no arriscar i proporcionar aliments que el nadó ja coneix, recomana Elena Toledano, nutricionista de Roots Mindfoodness.

6. Por al rebuig d'aliments: La neofòbia (por o rebuig a tastar aliments nous o desconeguts) és normal i habitual, i especialment en situacions de viatges, quan el nadó no és a casa, aquest procés pot augmentar. A més, pot ser que rebutgi aliments que ja menjava a casa, però cal preocupar-se, ja que és una cosa habitual i passatgera. En aquestes situacions, és important respectar la velocitat, les sensacions de gana i la forma de menjar de l'infant, sense obligar o forçar. Es poden preparar els aliments d'una manera atractiva per a la criatura, barrejant textures, colors i presentant-los de manera divertida.

7. La importància de la hidratació: Amb l'arribada de l'estiu i l'augment de les temperatures, l'alimentació dels més petits es pot veure afectada. A més, la gana pot disminuir pel canvi d'hàbits i rutines. Si encara s'alleta el nadó, la mare també ha de beure força aigua, ja que la llet materna pot tornar-se una mica densa. Si el nadó és lactant, amb la llet materna s'hidratarà.

8. Horaris i preses: L'estiu és un bon moment per aprofitar la flexibilitat horària per menjar en família amb els més petits i així crear un sentiment de connexió, estabilitat i rutina, a més d'establir uns hàbits alimentaris saludables. Normalitzeu els canvis d'horaris en les seves preses, seguiu les seves sensacions de sacietat i aprofiteu-ho per generar un bon vincle en aquesta etapa.

9. Higiene alimentària: Exercir unes bones pràctiques d'higiene és fonamental per prevenir i reduir el risc de diarrea, un trastorn digestiu molt comú entre nens de 6 a 12 mesos. És molt recomanable rentar-se les mans amb aigua calenta i sabó abans i després de la manipulació d'aliments, després d'estar en contacte amb qualsevol material brut (bolquers, animals, escombraries) i després d'usar el bany. El bon maneig d'aliments també pot reduir el risc de diarrea. Aquí teniu 3 claus per mantenir la innocuïtat dels aliments:

  • Separeu els aliments crus dels cuinats dins de la nevera o congelador.
  • Manteniu els aliments a temperatures segures: refrigereu les restes de menjar com més aviat millor i no consumiu mai aliments cuits que hagin estat fora de la nevera més de dues hores. A més, assegureu-vos que la temperatura de la nevera sigui inferior a 4 °C i la de congelador de menys de 18 °C per reduir el desenvolupament de bacteris.
  • Utilitzeu aigües i primeres matèries segures: renteu sempre amb aigua segura la fruita i la verdura abans de consumir-la eliminant la brutícia superficial amb un raspall o utilitzeu un desinfectant alimentari.

10. Gelats, sí o no? Definitivament sí, però casolans. Una bona manera de calmar el dolor que els produeix el creixement de les dents i de donar-los fruita de manera fresqueta és amb gelats casolans. Podem picar un plàtan, ficar-lo en motlles de silicona al congelador i després d'unes hores el nadó tindrà un gelat de fruita saludable i natural per gaudir d'un bon berenar.

stats