Criatures 18/08/2012

Per què no fem gestions?

M. Jesús Comellas
2 min

Sempre hi ha la tendència de fer les gestions administratives, bancàries o del que sigui mentre la canalla està jugant, de colònies, a l'esplai o a casa d'algú que els vigili.

És una bona alternativa i sovint força eficaç perquè es poden resoldre més ràpidament i a la vegada hi ha la possibilitat d'estar més per la feina i evitar errades i, sobretot, aquell estat de nervis per respondre a les preguntes insistents i lògiques de "Què és això? Què fa aquesta gent? De què parlen? Per què cal fer-ho? Haurem d'esperar molt?" I tantes altres.

Però amb aquesta manera de fer, les criatures es queden al marge de molts aspectes del funcionament social. I això els passa fins ben entrada la joventut, de manera que quan han de resoldre situacions tan lògiques com fer un document o enviar una sol·licitud, sembla que tot es resolgui de manera màgica o extraordinàriament complicada. "Què és això del correu certificat? Què cal fer? Com es fa? On s'ha d'anar i a qui ho pregunto?" Seran preguntes que ens faran tard o d'hora.

Curiosament, s'amplien les informacions de temes molt llunyans, d'aspectes que no els afecten i, en canvi, sembla que cal simplificar tot el que és quotidià. El cert és que cal que ho aprenguin de manera senzilla i quotidiana perquè en un moment o altre hauran de fer algun tipus de gestió. Amb tanta eficàcia com vol tenir l'adult, s'acaben deixant les criatures fora de joc.

Segur que no cal fer sempre les gestions amb ells, però és un bon aprenentatge portar-los als diferents llocs. Per començar cal fer cua, cal esperar, cal veure que hi ha gent que també s'espera. Què es fa en aquests indrets tan diferents de casa i de l'escola és una informació interessant i que obre molts horitzons, encara que no sigui especialment divertit. També cal omplir papers que sovint són força encriptats i per tant cal preguntar i descobrir, amb una certa sorpresa, que el pare o la mare tampoc no ho tenen tant per la mà i que han de preguntar. Un bon aprenentatge. I una altra descoberta interessant: cal saber respondre a preguntes que sovint ni s'entenen però que són importants.

Hi ha moltes situacions que poden aprendre i que els ajudaran a saber que hi ha gestions que cal fer perquè formen part de la vida familiar i de la societat encara que no es vegin.

stats