26/01/2022

Nutri Score

2 min

Ja fa més de tres anys que el Nutri Score es va començar a utilitzar a Espanya. Ja sabeu, aquella lletra ben visible a l’etiqueta dels aliments, que els qualifica entre l’A (més sa) i la D.

Recordo que al principi ja va haver-hi polèmica, perquè l’oli d’oliva tenia una mala nota (excés de greixos!). Avui he fet un petit estudi de camp al meu supermercat habitual per veure com va l’aplicació del Nutri Score. Només l’he trobat en alguns tipus de productes (sobretot làctics i “cereals”) i dins d’aquests sectors sembla que només ho apliquen algunes grans marques (imagino que el procés és complex i els petits fabricants no hi volen dedicar temps i diners). 

No he trobat cap producte amb la qualificació D o E, molt pocs amb la C; està clar que els fabricants només ho fan servir quan els convé. Un mateix fabricant de galetes mostra amb orgull les seves galetes “sense sucre afegit” amb una B, però no posa la qualificació de les seves galetes “normals” (17% de sucre).

No aconsegueixo entendre quins són els criteris per atorgar una lletra o altra. Almenys un fabricant ha aplicat el Nutri Score a la seva llet de vaca, però només la desnatada i la semidesnatada obtenen una A; la llet de vaca sencera es queda en B. Però diversos estudis científics indiquen que la llet sencera podria, en realitat, ser més saludable (PMID: 26988650, 31817012, 29609865). Més sorprenent encara: uns “cereals per esmorzar” ultraprocessats, amb cacau, 22 % de sucre i un graciós conillet a la caixa, tenen la qualificació A, mentre que els cereals del mateix fabricant amb un 24% de sucre i un lleó astronauta a la caixa només arriben a la B. ¿Així ens ajuden a comparar i escollir? Naturalment, les pomes, els macarrons, el pollastre, el lluç o les pastanagues no porten ni Nutri Score ni astronauta; com poden competir?

De cop em ve a la memòria aquell anunci on cantaven “Un gran vaso de leche en cada tableta”, el recordeu? La xocolata en qüestió té un 57% de sucre i un 18 % de llet, uns 23 grams, que al meu poble no són “un gran got”, sinó la desena part d’un got. Vull creure que aquell anunci seria, avui, il·legal. Els fabricants s’han tornat més subtils. Com aquell que diu “Cap altre ajuda més el teu sistema immunitari”, cosa que és tan estrictament certa com “Cap altre ruc vola més alt que aquest ruc”.

stats