27/06/2020

Com dormir durant l’embaràs

2 min

Em deia una mare, molt preocupada, que no aconseguia dormir del costat esquerre. I, esclar, com que al dormir del costat dret s’impedeix el pas d’oxigen i nutrients al fetus, ja no podia dormir de cap manera. No sé com va dormir la meva mare. ¿Potser és aquesta la causa de les meves evidents mancances?

Sembla que tot ve d’un estudi neozelandès (PMID 21673002) publicat el 2011. Comparant les mares de 155 fetus morts amb 310 mares de nadons vius, van veure que dormir panxa enlaire i una mica també dormir del costat dret s’associaven amb un petit augment del risc. Calculaven 1,96 fetus morts per mil dormint del costat esquerre i 3,93 morts per mil en qualsevol altra posició. El mateix estudi trobava que fer la migdiada o llevar-se una o cap vegada a la nit per orinar també eren factors de risc. Sense explicar-ne els motius, els autors deixaven de banda aquestes troballes i se centraven en la posició per dormir. Les seves conclusions són molt prudents -“Fan falta més estudis abans de fer recomanacions”-, però la premsa i internet no van ser tan prudents: “Dormir del costat dret pot ser un perill per al seu fill!” (Ara bé, ningú, que jo sàpiga, va dir “La migdiada és un perill!” o “No llevar-se per orinar és un perill!”)

Un estudi de casos i controls pot mostrar associació, però no causalitat. Podria anar en sentit invers: els fetus sans es mouen més i a la mare li és més difícil dormir panxa enlaire. Hi podria haver una causa comuna: el tabac produeix tos i càncer, però la tos no és la causa del càncer. Podria, amb un sol estudi, ser pura casualitat.

Un altre estudi també neozelandès (PMID 28609468) i un de britànic (PMID 29152887) van confirmar -el 2017 i el 2018- una associació entre dormir panxa enlaire i la mort fetal en el tercer trimestre. Però no van trobar cap risc en dormir del costat dret. Al contrari, el risc era una mica més petit (però no significatiu). El 2019 un estudi prospectiu nord-americà (PMID 31503146) va trobar que la posició per dormir, recollida en les visites a més de 8.000 embarassades fins a la setmana 30, no tenia cap influència sobre el risc de resultats adversos (hipertensió materna, mort fetal o baix pes). Per tot plegat, un editorial a la revista Obstetrics & Gynecology proposava que les embarassades “haurien de dormir tranquil·lament en la posició que els vagi millor”.

stats