En família

Les caques del bebè

Dels dos als quatre mesos hi ha nadons que han estat fins a un mes sense fer deposicions

Canvi bolquers
2 min

BarcelonaLes deposicions dels bebès alletats al pit tenen característiques especials que de vegades es confonen amb diarrea o restrenyiment. Després del primer meconi –negre, espès i enganxós– i de les deposicions de transició dels primers dies –semilíquides i de color gris verdós–, els nens fan les típiques deposicions de la lactància materna, amb consistència de puré, de color habitualment daurat o marró i olor sorprenentment poc ofensiu.

A vegades el color és verdós, i això no és en si mateix preocupant, si bé és cert que la diarrea és sovint verdosa. Però la caca verda d'un bebè que no té febre ni sembla malalt i que guanya pes és normal. La freqüència és gran, sovint cada cop que el nen mama i de vegades també entre presa i presa, fins i tot més de 20 deposicions al dia; això no és diarrea i no requereix cap tractament.

Però al cap d'unes setmanes, habitualment cap als dos o quatre mesos (de vegades una mica abans), molts nens (potser la majoria) canvien de forma radical: passen a fer només d'1 a 3 deposicions per setmana, o encara menys. És freqüent veure bebès que han estat 10 o 15 dies sense fer caca; jo personalment n’he vist que han trigat fins a 35 dies, i he llegit que algun ha trigat més de 40. Alguns pares diuen que el bebè intenta fer caca i no pot i pateix i està intranquil, però molts estan tranquils i feliços encara que portin dues setmanes sense fer-ne, així que sospito que passa com amb les suposades “molèsties de la dentició”: tots els bebès passen uns dies sense fer caca, a tots els surten dents, i és fàcil imaginar una relació causal on només hi ha una coincidència. Això sí, quan el nen finalment fa caca, és pastosa, quasi líquida, com sempre. Això no és restrenyiment, i no s’hi ha de fer res: ni suc de taronja, ni infusions, ni supositoris, ni lavatives, ni massatges, ni termòmetres al culet... Només esperar.

Compte: aquest fals restrenyiment només es produeix amb lactància materna exclusiva. Sovint n'hi ha prou amb l’addició d’una mica de llet artificial o de qualsevol aliment (encara que sigui fruita) perquè les deposicions es facin més consistents i aparegui el restrenyiment de veritat. El nen s’aguanta les ganes de defecar per evitar el dolor, sense comprendre que l'endemà la bola serà més grossa i més dura, i el cercle viciós pot empitjorar ràpidament. Cal anar al metge.

stats