HORMONES, GUIX, ETC.

Bons propòsits per al 2019

Aquesta és la llista de bons propòsits que em faig per al 2019 -com a professor- i que penso llegir als meus alumnes perquè puguin comprovar si els mantinc o no. A canvi, els demanaré que facin públics els seus com a alumnes.

  • Miraré d’entrar a classe sempre amb un somriure. Us saludaré a tots amb alegria, sense evocar amb la mirada l’enuig de l’últim dia, i miraré de contagiar-vos la idea que cada classe pot ser una experiència tan interessant com divertida.
  • Escoltaré les vostres queixes sense perdre el sentit de l’humor (per difícil que sigui!). Però també faré didàctica i diré que el més útil per canviar el que no us agrada no és la queixa, sinó la proposta.
  • Esbrinaré per què hi ha un noi que s’adorm a classe i no permetré més que el desperteu de manera que se senti avergonyit.
  • Faré didàctica no només de l’ús que heu de fer de la paraula gràcies, sinó de l’estat d’ànim i de l’actitud d’agraïment.
  • No em cansaré d’intentar explicar-vos la necessitat de complir unes normes que potser són tan convencionals i arbitràries com circular per la dreta o per l’esquerra: no estirar-se a classe, no dur la gorra posada, evitar els badalls ostensibles i no ocupar amb les cames el seient buit del costat. En aquest sentit, i per tal d’educar-vos a ser previsors, no us deixaré sortir de classe per anar a buscar el llibre de text o la llibreta d’exercicis.
  • Procuraré que les meves classes, a l’ESO, s’assemblin a les d’una petita escola rural, en què el professor atén simultàniament una diversitat de nivells i d’aptituds i aconsegueix que els més avançats ajudin els més lents, espavilin els mandrosos i avergonyeixin els irresponsables.
  • Us clavaré menys el rotllo i us faré treballar més a classe, de tal manera que l’aula s’assembli més a una cuina creativa que a un autobús després de sis hores de viatge. Per aquesta mateixa raó baixarem sovint a l’anomenada Aula Singular per disposar d’un espai més obert i més variable.

Si algú no ha entès algun dels bons propòsits, que ho digui. Però no us equivoqueu: tot això no em farà més enrotllat, més amic i menys professor. Al contrari. Apa: bon any.