Infància 29/10/2021

El gran repte d’educar fills i filles feliços

Triar quin tipus d’educació volem donar als nostres fills i filles no és fàcil, i moltes vegades ens podem sentir desorientats

3 min
Quan tenim en compte les emocions dels nostres fills és quan podem comunicar-nos amb ells amb èxit.

Quan decidim formar una família el que més desitgem com a pares és que els nostres fills tinguin salut i siguin feliços. Tot i que els podem inculcar hàbits de vida saludable, malauradament no tots els temes de salut estan a les nostres mans. Pel que fa a la felicitat, és un objectiu massa abstracte, carregat de matisos i en el qual sovint intervenen altres factors socials. En canvi, el que sí que podem és ensenyar els nostres fills i filles a estimar-se a ells mateixos, a veure sempre el costat positiu de les coses i, sobretot, a ser intel·ligents emocionalment per tenir eines que els permetin resoldre qualsevol conflicte. D’aquesta manera, el camí de la vida els serà molt més planer, i potser així se sentiran feliços en més d’una ocasió.

La pandèmia de covid-19 ha provocat un canvi en les famílies. A causa dels confinaments, moltes han viscut problemes de convivència i també de conciliació. Anna Bombardó, coach del món de l’empresa i l’esport, ho va veure clar quan a la seva consulta atenia més i més peticions de pares i mares que necessitaven ajuda per gestionar les seves emocions en una situació nova que els superava. D’aquesta necessitat va néixer el seu primer llibre, Niños felices, publicat per l’editorial Letra Minúscula. És una lectura que provoca un viatge emocional intern als pares però amb el focus posat en els fills. Com diu Anna Bombardó, “per educar fills feliços és clau conèixer les emocions del jo adult com a pare, ja que així serà molt més fàcil entendre les emocions del fill i així ajudar-lo a gestionar-les en la recerca del benestar i la felicitat”. 

Una reflexió en 21 capítols, pràctics i fàcils de llegir, sobre com les emocions juguen un paper molt important en totes les etapes de la nostra vida i, per tant, són claus en l’educació dels fills. Bombardó explica que s’agrupen en quatre codis emocionals que ens donen les bases per conèixer-nos a nosaltres mateixos i a la nostra relació amb els altres. Un procés de consciència en què cal tenir molt clar què els ensenyem i com ho fem. A més, quan tenim en compte les emocions dels nostres fills és quan podem comunicar-nos-hi amb èxit. L’autora del llibre explica que “l’objectiu que hem de tenir com a pares és ajudar els nostres fills a treure el seu màxim potencial, donar-los ales per ser qui són”.

Un mapa per guiar-nos 

Triar quin tipus d’educació volem donar als nostres fills i filles no és fàcil, i moltes vegades ens podem sentir desorientats. A més, en el món de la criança hi ha sempre opinions externes i consells que encara ens fan dubtar més, però el millor que podem fer és escollir sempre l’opció que encaixa millor amb nosaltres i els nostres fills. Així ho expressa Susanna Isern, psicòloga i reconeguda escriptora infantil, en el seu últim llibre, Mapa para educar niños felices*, publicat per l’editorial Vergara. La seva autora fa aquesta proposta inspirant-se en la criança dels seus tres fills i en la seva experiència professional.

En el llibre, Isern ha dissenyat una mapa de metro per orientar-nos en el viatge de la criança. Les diferents línies, cadascuna amb el seu número i el seu color, corresponen a les parts fonamentals a tenir en compte en l’educació dels fills. Així, circularem per la comunicació, l’autoestima, les emocions, el pensament positiu, la conducta, els valors, les eines i un recorregut especial anomenat Jo. A cada línia hi ha parades per baixar i aprendre si en aquell moment ens interessa i ens encaixa.

L’objectiu que hem de tenir com a pares és ajudar els nostres fills a aprofitar al màxim el seu potencial, donar-los ales per ser qui són.

Cada capítol aborda cadascuna d’aquestes qüestions clau en l’educació dels fills amb conceptes teòrics, resum d’elements claus, experiències, casos pràctics, reflexions, contes i activitats que ens ajudaran en aquest meravellós viatge en què la parella (si hi és) és clau, sempre viatjant cap a la mateixa direcció per no confondre els fills. L’autora també recomana: “Si mai et sents confós i perdut el millor és sempre tornar a l’amor”, ja que des de l’estima, el respecte i el sentit comú el periple és sempre més fàcil. 

Espais amb serveis per a famílies

Hi ha espais on també ens poden orientar i ajudar en les relacions i conflictes familiars. Com Eduvic, una empresa social de proximitat sense ànim de lucre, amb més de 20 anys d’experiència i especialitzada en infància, adolescència, joventut i famílies. Entre tots els seus serveis ofereixen diagnòstic i assessorament a famílies, incidint especialment en les habilitats i funcions parentals. Aquí s’aposta per descobrir les habilitats parentals i exercir una paternitat positiva. Per a ells, la clau per educar fills feliços està en trobar un equilibri entre estimar incondicionalment (sense sobreprotegir) i establir una autoritat i certs límits, per poder oferir un entorn de seguretat als menors i que així es puguin desenvolupar correctament. La majoria de pares estimen els seus fills, però no tots els fills se senten estimats. 

____________________

Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir 'Mapa para educar niños felices' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats