Casals d'estiu
Infància 22/06/2023

Casals i colònies: s’hi podrà jugar amb aigua?

El sector de lleure acorda garantir les remullades per prevenir els cops de calor però es limitarà el joc lliure amb aigua

4 min
Un grup de nens jugant en un casla d'estiu.

Qui tingui criatures a l’escola és probable que aquests dies, coincidint amb les festes i festivals de final de curs, hagi rebut un missatge similar a aquest: “Enguany, com sabeu, no podrem celebrar la festa d’aigua a causa de la sequera”; o bé “Aquest any substituirem els jocs d’aigua per una gimcana esportiva”. Amb el curs acabat i la mirada posada en els casals i les colònies d’estiu, ¿es podran fer jocs i activitats d’aigua tenint en compte l’excepcionalitat per sequera? De moment no hi ha una resposta unànime que afecti tota la població i serà “cada ajuntament, en funció de l’escenari en el qual es trobi, qui aplicarà les mesures que consideri més oportunes”, apunten fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). I és que el Pla de Sequera no se centra en aquest tipus d’activitats perquè són consums que es computen en la dotació total per habitant i dia, segons descriu l’entitat.

Refrescades, sí; joc lliure amb aigua, no

Seran molts els casals i els esplais que aquest estiu no organitzaran activitats on s’utilitzi aigua sense mesura, però sí que hi haurà refrescades quan les condicions de l’entorn i la climatologia ho requereixen. És el que portaran a terme entitats de lleure educatiu com Fundesplai o la Fundació Pere Tarrés, que encaixen aquestes restriccions com una oportunitat per reforçar l’educació per a la sostenibilitat que fa anys que implementen: “Si bé és cert que la normativa dependrà de cada cas, considerem que les activitats d’estiu també són un refugi climàtic per a infants i joves i, per tant, hem de trobar l’equilibri. Hi haurà centres escolars i hores del dia en què serà necessari fer una refrescada, que portarem a terme de manera molt responsable”, apunta Asun Gil, responsable de la campanya d’estiu de Fundesplai. L’entitat, que desenvoluparà més de 1.500 activitats de lleure a tot Catalunya, entre colònies, casals i rutes, recorda que molts centres educatius no tenen climatització, ni patis amb ombres durant les hores de més calor: “No farem jocs en què no puguem controlar la despesa de l’aigua (amb gibrells i mànegues, per exemple) però sí que mantindrem unes condicions saludables per a totes les persones que participin i organitzin les propostes de lleure”, insisteix.

De fet, el sector del lleure educatiu i l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) ja es van reunir a principis de juny per reforçar la coordinació amb relació a les mesures vinculades al consum d’aigua durant les activitats d’estiu. A la trobada es va confirmar que les fonts d’aigua dels pobles han d’estar obertes, que s’intentaran mantenir les remullades en prevenció de cops de calor –depenent del lloc i les restriccions de cada municipi– i que s’aprofitarà la situació per reforçar el vessant pedagògic del consum racional d’aigua, segons apunta l’ACJ en un comunicat. En declaracions a l’Ara Criatures, Laia Girós Barrés, directora general de l’ACJ, recorda que caldrà fer una adaptació dels jocs d’aigua més tradicionals a les circumstàncies actuals: “A l’hora de dissenyar les activitats i els jocs s’ha de vigilar pel que fa a la previsió de consum d’aigua, i també incloure moments i activitats que ajudin a sensibilitzar els infants i joves participants sobre l’estalvi i l’ús racional de l’aigua”.

Una oportunitat per a l'educació mediambiental

Si bé el monitoratge de cada casal o esplai haurà d’adaptar-se a les circumstàncies i restriccions del municipi on s’executin les activitats, la Fundació Pere Tarrés, per encàrrec de l’ACJ, està elaborant unes fitxes pedagògiques destinades a infants, joves i educadors sobre propostes de lleure on es pugui tractar l’estalvi i l’ús racional de l’aigua.

Segons Aina Espona, coordinadora de casals de la Fundació Pere Tarrés, aquestes càpsules han d’ajudar a entendre les refrescades d’aquest estiu com una oportunitat educativa: “Des del nostre sector ja fa anys que intentem transformar aquest concepte. En el cas dels jocs d’aigua, es pot prescindir de les mànegues (on es perd molta aigua) i fer jocs on l’aigua entri en un circuit tancat i als quals es destini sempre la mateixa quantitat de litres per setmana”. Segons Espona, de moment no tenen indicacions sobre una limitació de litres per a l’ús d’aquestes activitats i confia en el sentit comú dels educadors, que ja fa temps que han adoptat la sostenibilitat com a eix central de les seves propostes: “L’excepcionalitat ha trucat a la nostra porta i ens fa conscients. Però aquesta consciència no ha de ser momentània, s’ha de quedar de manera permanent. Això és el que fem les entitats que fa molt temps que treballem en aquest sentit”.

Tenint en compte que les previsions climàtiques a casa nostra apunten a un increment de les temperatures i a menys pluviositat, és probable que les restriccions d’aigua en activitats de lleure hagin arribat per quedar-se: “Sembla evident que el canvi climàtic implicarà canvis en tota la societat i al món com el coneixíem fins ara. Això suposarà que tots els agents implicats en el lleure hàgim de seure plegats i posar-nos d’acord per afrontar el futur amb una visió més proactiva”, conclou la directora general de l’ACJ.

stats