Les 8 normes sobre l'alimentació durant l'embaràs
2 min
És molt important alimentar-se adequadament durant l’embaràs. Pensa que tot el que mengis també tindrà els seus efectes en el fetus que portes dins la panxa. Per tant, cal seguir algunes normes bàsiques per garantir que el fetus rep tots els nutrients necessaris per al seu desenvolupament i evitar riscos. Aquests són alguns dels consells que dóna la nutricionista Kim Galeaz a la web www.fitpregnancy.com.
- Tria aliments que portin quantitats elevades de nutrients. Els productes d’alimentació nutritius densos com la mantega de cacauet, el pollastre, la vedella, els ous i els productes làctics són alts en proteïnes, calci i ferro, les substàncies nutritives ideals perquè el teu nadó creixi i es desenvolupi adequadament.
- No mengis aliments que només aportin calories. No passa res si menges dolços durant l’embaràs, però cal limitar-ne el consum a una porció al dia a tot estirar.
- Recorda que no has de menjar per dos. Menja fins que no tinguis gana i no fins que estiguis plena. Un excés de pes en l’embaràs pot comportar hipertensió i diabetis.
- No oblidis de prendre vitamines. Prendre vitamines i un suplement mineral pot ser de gran ajuda durant l’embaràs. Si fas una dieta equilibrada és possible que els aliments ja portin totes les vitamines que necessites, però amb la vida que portem habitualment moltes vegades el nostre cos necessita una ajuda suplementària.
- Fes una dieta variada. Tot i els suplements que puguis prendre, és molt important menjar tots els nutrients diaris necessaris.
- Beu molta aigua i pren molta fibra. Beure cada dia com a mínim vuit gots d'aigua ajuda a prevenir la deshidratació. Prendre aliments amb molta fibra (verdura i fruita, sobretot) ajuda a evitar el restrenyiment i fa que et sentis més plena, de manera que no tindràs tantes ganes de menjar.
- Evita els aliments de risc. Embotits, carn, peix i ous crus, i formatge amb llet sense pasteuritzar. Els formatges fets amb llet no pasteuritzada, com el brie, el camembert, el feta o el formatge blau poden portar el bacteri de la Listeria, una infecció molt seriosa que pot causar greus problemes i retards en el fetus. La carn crua també conté bacteris perjudicials, per tant, s’ha de cuinar molt bé o s’ha de congelar prèviament per eliminar tots els bacteris i microbis que pugui tenir. El mateix passa amb el peix i els ous, sempre s’han de menjar ben cuits! El embotits també són un aliment de risc, però tens l’opció de congelar-los i menjar-te’ls després.
- No mengis peix amb alt percentatge de mercuri. Això inclou la carn de tauró, el peix espasa o el verat. En canvi, no hi ha cap problema a menjar tonyina, salmó o marisc.
Dieta equilibrada
9 racions en total de pa, cereals, arròs o pasta
2 a 3 racions de proteïnes (carn, peix, ous i fruita seca)
4 racions de verdures
3 racions de fruita
3 racions de llet, iogurt o formatge