El consultori

Pros i contres de l'ús del xumet

El xumet és un element de confort per als nadons, però pot interferir en la lactància materna

Nado dormint amb xumet
2 min

BarcelonaAbans, l’ús de xumet per part dels qui havien acabat de ser pares estava més estès. Ara, en canvi, es desaconsella, sobretot el primer mes de vida dels nadons quan aquests fan pit. Tal com afirma la infermera pediàtrica Luisa Rumí, durant aquestes primeres setmanes, que és quan cal establir la lactància materna, “tant el xumet com les tetines dels biberons poden confondre el nadó, ja que la forma de succió és diferent a la del pit”. I és que, tal com destaquen infermeres pediàtriques, llevadores i assessores de lactància materna, al fer pit, la succió és més fisiològica i complexa que la que han de fer quan prenen el biberó, per la qual cosa és probable que, una vegada incorporem xumets i tetines, de seguida desaprenguin la manera de mamar del pit de la mare.

Per què sí que es recomana quan el nadó fa lactància mixta o artificial?

Rumí, que treballa a atenció primària de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, assenyala que, en el cas de fer lactància mixta o artificial, no hi hauria cap problema, perquè “si el nounat ja fa servir tetines, el xumet no interfereix en la succió”.

Quins avantatges ofereix el xumet, passat el primer mes, en el cas dels bebès que fan pit?

Un xumet pot servir de distracció quan un nadó plora, a banda de calmar-lo, si té dolor. També pot alleujar les molèsties que, per exemple, sent durant un vol. Rumí apunta així mateix que “la succió no nutritiva ajuda a agafar el son durant el primer any de vida i no només això, sinó que també prevé la síndrome de la mort sobtada del lactant”, un apunt que l’Acadèmia Americana de Pediatria va refermar en la revisió que va fer el 2022 de les seves recomanacions per evitar la mort sobtada. Aquest xumet, segons l'odontòloga Josefina Belmonte, ha de ser "adaptat" per no deformar el paladar.

És preferible el xumet, per exemple, al fet que comencin a fer la pipa?

De vegades, tant si fan ús del xumet com si no, les criatures comencen a fer la pipa. I sol passar que cada cop la fan de manera més recorrent. Tal com subratlla Belmonte, que també treballa a atenció primària de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, cal pensar a llarg termini i tenir clar que, arribat el moment, el xumet “és més fàcil de retirar, mentre que deixar de fer la pipa costa força”. De fet, l’odontòloga alerta que molts infants encara la fan amb sis o set anys, fet que pot portar a una més gran probabilitat de presentar maloclusió dental”.

Quina edat seria la límit per retirar el xumet a les criatures?

Al voltant dels dos anys de vida, apunta Belmonte, a partir d'aquesta edat augmenta la probabilitat de presentar maloclusió dental.

Com caldria fer-ho? Algun consell?

Primer fent-lo servir només per a les migdiades diürnes i a la nit, després només per a les nits... Per a Belmonte, crear una història al voltant del xumet per acabar regalant-lo als Reis Mags, a la Fada de les dents o a un nen més petit “seria perfecte” i el que pares i mares haurien de tenir molt clar és que “no es pot tornar enrere, un cop s'ha deixat”.

stats