Salut

"Avui dia quedar-se embarassada abans dels 35 anys és socialment impossible"

L'atenció primària s'enforteix com la porta d’entrada als tractaments de reproducció assistida

Consulta esterilitat.
06/07/2023
5 min

Cornellà de LlobregatLa Marta, de 32 anys, té ovaris poliquístics i porta des dels 18 anys prenent anticonceptius per regular la regla. Sempre li havien dit que li costaria quedar-se embarassada. Quan amb el seu marit, el Cristian, de 33 anys, van decidir intentar-ho, van acudir a la consulta d’esterilitat del Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) 8 de Març, a Cornellà de Llobregat. S'ha quedat embarassada dos cops però en els dos casos els embarassos van acabar en avortaments en les primeres setmanes de gestació. La Marta i el Cristian són una de les 3.842 parelles que han passat per la consulta d’esterilitat de l'ASSIR 8 de Març, un servei pioner que es va crear el 2011 per donar resposta des de l'atenció primària a les dones amb problemes de fertilitat. Des de llavors, el servei s'ha ampliat i replicat en set municipis més de la demarcació de Barcelona.

El balanç de la primera experiència de consulta d'esterilitat a l'atenció primària és positiu. De les gairebé 4.000 parelles visitades, un 30% han aconseguit un embaràs i no ha calgut que fossin derivades als serveis de reproducció assistida dels hospitals. Malgrat que fa temps que la primària és la porta d'entrada també d'aquests tractaments, el nou protocol d'accés a les tècniques de reproducció assistida, que acaba de publicar el departament de Salut, enforteix el rol dels centres d'atenció primària en aquesta matèria. "La idea és que qualsevol dona que tingui un problema d’esterilitat o infertilitat vingui a la primària, on un especialista li farà un estudi, un diagnòstic i, si pot ser, un tractament de baixa complexitat", explica Juan Antonio Azcona, director de l’ASSIR 8 de Març i ginecòleg responsable de la consulta d'esterilitat. Aquí s'ofereix a les parelles informació, assessorament i un estudi hormonal, funcional i orgànic per conèixer les causes dels seus problemes d'infertilitat. A partir d’aquest estudi, i en funció dels resultats, s’orienta en el diagnòstic i es pot recomanar alguna teràpia concreta, ja sigui a partir del cicle natural amb suport de medicació o bé amb inducció de l'ovulació. És el tractament que ha estat fent la Marta. "I segons quin sigui el diagnòstic, si veiem que no ho podem tractar o que fent un tractament de baixa complexitat no es queda embarassada, la derivem als hospitals de referència", afegeix Azcona.

Les dificultats socials

S’estima que al voltant d’un 15% de les parelles tindran problemes d’esterilitat o infertilitat. Un 30% dels problemes són a causa de la dona, un 30% a causa de l’home, un 20% a causa dels dos membres de la parella i un 20% tenen un origen desconegut. "El problema més habitual que ens trobem és l’edat. A partir dels 35 anys disminueix la capacitat reproductiva i a partir dels 40 anys cau en picat però l’edat mitjana de les dones que venen és de 36 i 37 anys", diu Azcona, qui afegeix que una de les tasques que també fan des de l’ASSIR és la de divulgació. "Expliquem que la capacitat reproductiva es va perdent perquè intentin quedar-se embarassades abans dels 35 anys però costa, perquè per motius socials i econòmics avui dia quedar-se embarassada abans dels 35 és impossible", afirma Azcona.

La Marta i el Cristian encara són joves però reconeixen que a ell li ha costat fer el pas perquè no volia ser pare fins a aconseguir certa estabilitat econòmica i laboral. "No em veia sent pare vivint de lloguer i amb la incertesa de no saber si estaríem al pis més de tres anys o si ens apujarien el lloguer", diu. Finalment, gràcies a l’ajuda dels pares han pogut comprar un pis. "Ens diuen que hem de tenir els fills abans però tampoc ens donen cap mena d’ajuda", reivindica la Marta. "Tampoc hi ha estabilitat a la feina, els sous són com són... És difícil. Els nostres pares ens deien que ells ens van tenir i prou, no hi van donar tantes voltes, però és que abans amb un sou podies pagar en deu anys un pis i ara és impossible i a la societat li costa veure-ho", afegeix ell.

La Karen i el David a la consulta d'esterilitat de l'ASSIR 8 de març
Consulta esterilitat

Reduir la llista d'espera

La Marta i el Cristian ja tenen hora per fer una inseminació artificial a Sant Joan de Déu. A les unitats específiques de reproducció assistida les parelles ja arriben amb la indicació de fer o bé un tractament d’inseminació o bé de fecundació in vitro, segons correspongui, i ja no han de tornar a repetir estudis ni proves. "Això és un estalvi de temps per a les dones i de diners per a la sanitat", diu Azcona, que destaca que això és possible gràcies als protocols pactats amb els hospitals que indiquen quins són els procediments que es fan al CAP i en quin moment s’envia a una unitat de reproducció assistida. D’aquesta manera, s’eviten moltes derivacions innecessàries. "També s'evita duplicitat en algunes proves i descongestiona llistes d'espera", destaca Cristina Martínez, responsable de salut sexual i reproductiva de l'Institut Català de la Salut (ICS). A l'ASSIR 8 de Març han aconseguit que la llista d'espera per accedir a una inseminació des que es fa la derivació sigui d'un mes o dos quan, de mitjana, el temps d'espera és de dos anys. En el cas de la FIV, és superior, un any i mig. I Azcona afegeix que també aconsegueixen evitar que moltes dones "hagin d’anar a centres privats amb el cost econòmic que això comporta, perquè són tractaments molt cars que tampoc garanteixen que et quedis embarassada".

Azcona defensa el paper de l'atenció primària. "Al principi no es creien la capacitat de la primària per fer-ho però el temps ens ha donat la raó. Es creu que qualsevol problema d’infertilitat ha d’anar a l’hospital i fer inseminació o in vitro quan hi ha altres opcions abans. I aquí també hi entren els centres privats a qui interessa fer tractaments més invasius. Hi ha situacions en què cal, però d’altres en què no, i es pot començar per altres tractaments", destaca. "Si ens donen eines, la primària pot fer coses i, a més, és el servei que la població té més proper", afegeix Cristina Martínez, qui destaca que la consulta d'esterilitat en atenció primària surt reforçada en el nou protocol. "La majoria de proves ja es poden fer a l'ASSIR i en tot aquest temps de funcionament s'ha consolidat la figura del referent en esterilitat i infertilitat".

La Karen i el David són també pacients de la consulta d'esterilitat. Hi van acudir perquè ella té un prolactinoma, un tumor benigne a la hipòfisi, que li provoca regles irregulars. La Karen forma part del 30% de dones que s'han quedat embarassades sense haver de passar per l'hospital. Està de 14 setmanes però reconeix que la infertilitat és encara "molt tabú": "No sempre és tan fàcil ni tan ràpid quedar-se embarassada".

stats