Embaràs 07/10/2021

Les dones no volen renunciar a tenir fills

La natalitat a Espanya se situa en el seu nivell més baix dels últims 10 anys i a Catalunya la situació segueix una tendència molt similar

4 min
TELETREBALL I CONCILIACIÓ,  MISSIÓ IMPOSSIBLE?  La nova llei del teletreball

¿Quins són els principals reptes als quals s'enfronten les dones catalanes a l'hora de quedar-se embarassades? ¿Estan disposades a renunciar a ser mares per la feina? ¿Quines són les activitats o facetes de la seva vida que més han abandonat després de tenir fills i filles? Aquestes són les principals qüestions a les quals dona resposta l'estudi Infinity women, que ha impulsat l'empresa del sector infantil Chicco, en el qual es fa una lectura de la situació actual de la maternitat entre les dones d'Espanya, i en concret de Catalunya.

Segons l'INE, en el seu informe demogràfic del 2020, la xifra de naixements a Espanya no ha parat de baixar des de fa anys: ha passat dels 486.575 el 2010 fins als 339.206 el 2020. Pel que fa a l'any 2019 (360.617 naixements), la caiguda se situa en un 5,9%. A Catalunya, la taxa de natalitat passa de l'11,28% el 2010 al 7,58% el 2020. A la llum d'aquestes dades, Chicco ha liderat l'estudi Infinity women per conèixer realment quines són les inquietuds i els desitjos de les dones d'entre 25 i 45 anys pel que fa a la maternitat, el seu desenvolupament personal i professional o la conciliació.

Davant la pregunta sobre quins són els principals reptes i temors a l'hora de quedar-se embarassada, les opcions més repetides entre les catalanes són: els motius econòmics (58,2%), que és una responsabilitat per a tota la vida (57,3%), la falta de temps (32,7%), no saber tenir cura o educar els nens i nenes (30%) i no tenir ajuda (28,2%). Altres factors rellevants que condicionen la decisió de la maternitat són: la por al part (24,5%), la renúncia a altres activitats personals o d'oci (22,7%), la renúncia a la carrera professional (19,1%) i la por als canvis físics durant l'embaràs (11,8%).

A l'hora d'ampliar la família i els condicionants per no tenir més descendència, es repeteixen els recursos econòmics (53,2%) o la falta de temps (17,7%) com els motius principals. Mentrestant, un 21% suggereix que no hi ha condicionants que li impedeixin tenir més descendència, un valor bastant inferior a la mitjana espanyola (29,8%). 

L'estudi, realitzat el juliol del 2021 a partir d'una mostra de 1.000 dones de tot Espanya –amb representativitat a Catalunya– de les quals el 50% té fills, també busca conèixer les activitats que després de la maternitat les mares realitzen amb menys freqüència. Les més esmentades entre les catalanes són: cura personal i benestar (el 69,4%), aficions (67,7%) i passar temps amb la parella (58,1%). Per contra, renuncien menys a la pràctica d'esport (53,2%), els viatges i les vacances (48,4%) i a passar temps amb amics (40,3%).

Un cop identificats els reptes de l'embaràs, les activitats a què renuncien les mares catalanes i els condicionants per ampliar la família, l'estudi s'interessa per conèixer quines són les necessitats que han de ser resoltes per afavorir la natalitat. D'entre totes les opcions, les més esmentades són: més conciliació amb els horaris de treball de tots dos progenitors (88,2%), ajudes econòmiques per sufragar despeses indispensables dels nens com roba o material escolar (50,9%) i més accés a guarderies en places i horaris més flexibles (47,3%). Les dades reflecteixen que les catalanes mostren més preocupació que la resta de les espanyoles per la conciliació (81,7% a nivell estatal), però similar pel que fa a les ajudes econòmiques per sufragar despeses (50% a nivell estatal).

Endarreriment de l'embaràs: per què cal triar entre maternitat o feina?

El 19% de les dones catalanes assenyala com un dels seus principals temors a l'hora de quedar-se embarassada la renúncia als seus projectes professionals i, de fet, el 41,8% d'elles confessa haver endarrerit o tenir intenció de posposar la maternitat per motius professionals. El 23,6% ho ha fet perquè prefereix tenir una situació més estable a la feina abans de tenir fills i filles, i el 18,2% sosté que no renuncia a ser mare en el futur tot i haver-ho posposat.

Preguntades per la possibilitat d'abandonar la seva carrera professional en pro de ser mares, el 47,3% ho rebutja, mentre que a nivell nacional la dada és una mica superior (54,2%). I, preguntades al revés, les dades revelen que el 77,3% no estan disposades a abandonar el seu desig de ser mares en favor del seu desenvolupament laboral; la mitjana a nivell nacional és del 78,4%. En definitiva, les dones catalanes no es volen haver de veure obligades a triar entre la seva feina o convertir-se en mares.

Els resultats d'aquest estudi posen en relleu un problema que persisteix entre les dones espanyoles i catalanes: la situació econòmica, la renúncia a altres interessos personals, el desenvolupament professional o les dificultats de conciliació fan que la maternitat es converteixi en un repte important, i així sorgeixen diferents factors que a vegades els obliguen a renunciar a ser mares, endarrerir aquest moment o, en cas d'apostar per això, reduir moltes altres facetes i metes que tenien marcades. "Des del Chicco Research Center havíem observat que existia un problema i l'estudi no ha fet més que corroborar-ho", sosté Alicia Ortega, directora de màrqueting de Chicco Espanya. "Les dones de les nostres generacions hem crescut en una societat que ens insta a assolir els nostres reptes, les nostres ambicions, les nostres passions..., però, de vegades, sembla que ens fa triar entre perseguir aquestes metes o ser mares. Creiem que les dones han de tenir la capacitat de triar ser mares i seguir sent dones en tots els seus àmbits: en les seves relacions personals, tenint cura d'elles mateixes, amb les seves aficions, en el seu desenvolupament professional ... En definitiva, ser el que elles vulguin ser, en les seves infinites versions", conclou.

stats