Criatures 03/01/2015

Donem veu a les criatures

La Generalitat impulsa el Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya

Paloma Arenós
4 min
Donem veu a les criatures

Són 43 nens i adolescents d’entre 8 i 17 anys d’arreu de Catalunya que tenen molt a dir. Integren el primer Consell Nacional de la Infància i Adolescència de Catalunya (CNIAC), que es va constituir el 20 de novembre en un acte al Palau de Pedralbes de Barcelona, dins del XXV Aniversari de la Convenció sobre els Drets dels Infants. Neix amb l’objectiu de ser un òrgan capaç de donar veu als nens i els adolescents perquè puguin opinar i participar en les decisions que els afecten.

Els seus membres s’han seleccionat entre els que van pertànyer al Consell Municipal de la Infància del seu municipi i després de superar una votació. La constitució del CNIAC va ser presidida pel president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, els vicepresidents del nou consell, Meritxell Castan i Víctor López, i la seva presidenta, Fàtima Ofkir. Mas va defensar el dret dels nens i adolescents a ser “escoltats” i que “se’ls tingui en compte” com a persones madures “igual que a les persones adultes”. El president Mas va apuntar que les criatures que formen aquest primer consell són “els ciutadans de demà, però també els ciutadans del present”, i va demanar que aquest col·lectiu sigui “escoltat amb respecte i interès” a través del “diàleg comú i constructiu”.

El president va recordar que l’any passat es va acordar el primer Pacte per a la Infància de Catalunya, integrat per 70 entitats, entre les quals hi ha el Govern, grups parlamentaris, professionals i entitats dedicats a la infància. El seu l’objectiu és “sumar esforços entre tots” per fer possible que els infants de Catalunya “puguin ser escoltats”. A més de les necessitats bàsiques de les criatures (salut, educació, família, cultura, temps lliure...), el Pacte vetlla per molts altres aspectes, com ara que els infants i els joves tinguin el lloc que els pertoca a la societat, als mitjans de comunicació, a la política... i que hi puguin participar activament.

Participació

Els vicepresidents i la presidenta del CNIAC llancen missatges a favor del dret a la participació infantil i defineixen aquest primer Consell com “una manifestació a favor d’aquests drets”.

La vicepresidenta del Consell Nacional d’Infància, Meritxell Castan, opina que la participació és el dret a “col·laborar amb els organismes dels adults” amb “voluntat, capacitat i compromís” dels joves i nens. Castan recorda que els infants també són “conscients dels fets i esdeveniments que els afecten, i tenen criteri per jutjar-los”.

Un d’aquests joves amb les idees clares és el tarragoní Jordi Alfaro, d’11 anys, que “des de ben petit deia que volia ser president de la Generalitat”, assegura somrient la seva mare, Montse Esbrí. Aquest estudiant de 6è de primària del Col·legi Vedruna Sagrat Cor de Tarragona, forma part del Consell Municipal d’Infants de la ciutat i després d’unes votacions, el van elegir juntament a Enric Rovira per representar la seva ciutat al CNIAC. Se sent molt satisfet de l’experiència i, fins i tot, es va emocionar el dia de la presentació oficial a Pedralbes. “Al principi estava nerviós, ja que vaig poder-li dir al president Mas que de gran volia ser president, com ell”. “I què et va dir?”, li preguntem. “Doncs que ja tenia substitut!”, respon rient.

Alfaro reconeix que li agrada implicar-se en accions per “poder fer canvis i millorar l’entorn” i, si pot, el món. Detalla que un dels temes que preocupa als membres del Consell és la conciliació laboral i familiar dels seus pares i la gestió del temps. “Vam parlar que a primària estaria bé tenir un horari intensiu al matí, com tenen molts instituts, i així tindríem més temps lliure per fer deures i extraescolars”, apunta. També reclamen “més espais verds a les ciutats i que siguin més amables, que tinguin parcs amb varietat de gronxadors i amb espai per jugar”, ja que s’han trobat parcs on, literalment, està prohibit jugar a pilota. L’objectiu del CNIAC és reunir-se dos cops a l’any per recollir les propostes que s’han gestionat als consells municipals d’arreu del territori català.

Oportunitats als nens

Víctor López, vicepresident primer del Consell, assegura que el CNIAC és un organisme que dóna “oportunitats als nens” perquè puguin ser escoltats “a escala nacional”. López qualifica el projecte de “pioner” i afirma que aconseguirà la “convivència dels 43 nens i adolescents per aprendre els uns dels altres, però sense oblidar-se de passar-s’ho bé”.

La presidenta del CNIAC, Fàtima Ofkir, subratlla que l’entitat pretén fer “conèixer a la societat adulta” tots els temes que preocupen als nens. I apunta que aquest Consell “demana més participació infantil”, ja que considera que els consells actuals de nens no són “prou representatius”. Ofkir posa èmfasi a recordar els nens i nenes que pateixen pobresa, fam i dificultats per accedir a beques menjador o a la sanitat pública, i ha reclamat que “tots els nens tinguin els mateixos drets” i les mateixes “facilitats per accedir a aquests serveis”. També expressa preocupació pel medi ambient i afirma que des del Consell es faran propostes a l’administració per millorar el transport públic o el desplaçament urbà en bici.

En la mateixa línia, esmenta l’assetjament escolar com un problema que el Consell vol solucionar, com també vol poder “opinar i valorar els horaris i continguts de televisió que els afecten directament”. L’Assemblea del CNIAC estarà formada per 100 membres, seleccionats pels Consells Municipals d’Infants que en formen part. Hi assistirà la consellera de Benestar Social com a presidenta d’honor.

stats