Criatures 25/01/2013

La moda

3 min

- La setmana pasada va ser dura. Vaig"patir" diversos debats a la xarxa(més o menys aferrissats)sobre la lactància materna. En un d’ells em vaig adonar d’una cosa de la que avui vull parlar. - Durant la setmana pasada vaig viure tres dies d’intensos debats a la xarxa, d’intercanvi d’opinions i en certs moments de molt enuig al llegir certes afirmacions a la lleugera i la negació més rotunda de l’evidència científica en temes de lactància fins al punt d'arribar a dir que la llet artificial era igual que la llet materna i de pas la típica frase: "el meu nen no ha pres mai llet materna i no agafat ni un costipat!"

I en un d’aquets debats algú va afirmar que la lactància materna era una moda, que ARA està de moda alletar.

Havia sentit aquesta frase altres cops però aqueta vegada em va irritar l’afirmació dels nassos. Demostra tenir tan poca lògica i unes mires tan curtes que realment fa pena que siguem tan curts i que sàpiguem tan poc de les meravelles que pot fer el nostre cos!

A veure, vaig anar a la Vikipèdia per saber com definien exactament moda:

Lamodaes pot definir com l'ús passatger que regula la manera de vestir-se, de construir, de viure, etc., segons el gust del momento com a l'ús social que condiciona la indumentària segons unes normes preestablertes que varien d'acord amb l'època i la civilització.Indica en el seu significat més ampli una elecció o, més ben dit, un mecanisme regulador d'eleccions, realitzades en funció d'uns criteris de gust, diferent a cada cultura. La moda no ésper tant res més que quelcom canviant, quelcom influit per l’època, per la situació: Ara està de moda la cançó aquesta del Gangnam Style, estan de moda els passtisos de fondant (no us perdeu aquests), està de moda la roba britsh, està de moda llegir 50 Ombres de Grey.... Però la lactància no serà ara ni mai una moda.

Algú recorda l’anomenat homo habilis? Va campar per la terra fa dos milions i mig d’anysi ell/ellesja alletaven les seves cries, és evident que la nostra evolució va lligada a la lactància. Si hem arribat fins aquí ha estat perla lactància, els aventatges nutrcionals que proporciona la nostra llet ha facilitat la supervivència de les nostres cries immadures. Els nostres pits no són més que glàndules sudorípares modificades per fabricar llet. La p***a va ser posar-se de peu, a les femelles els malucs se'ns van fer estrets i això va causar que les nostres cries arribèssin (i arribin) a aquest món abans d'hora i que els calgui seguir desenvolupant-se al nostre pit, amb la nostra llet. L'alletament no és més que una segona gestació externa.

Potser els sembla que alletar està de moda, i els ho sembla perquè les estadístiques ens diuen que cada vegada és més evident i més exponencial el retorn de la nostra societat als origens.

Però en quin moment no ha estat de moda alletar? Doncs durant escassos30 anys (i sóc MOLT generosa) només en aquest mínuscul, insignificanti escàs moment de la nostra història la llet artificial ha reinat per sobre la lactància materna. I el que és pitjor ha fet obliadar a moltes generacions com s'ha de fer!

De fet no fa ni tretze anys que encara es recordava a les mares que per donar el pit havien de col·locar les criatures: melic amb melic. Ja no recordàven com es feia!!!! Dos milions d'anys esborrats i ultartjats: notens llet, la teva llet no és suficient, la teva llet no és bona.... La lactància artificial sí que es podria catalogar de moda, d’un ús “innovador” i passatger en la manera d’alimentar aunes quantes generacions sense comprovacions prèvies.

És terrible com podem oblidar tan rápid quelcom vital que ens ha permés sobreviure com a èspecie. La memoria humana és molt curta, però en les nostres criatures els seus instints biològics els porten a demanar teta desde el primer plor, a buscar com si fossin un pica soques el nostre pit, a gatejar per acostar-se a la font d’aliment... Ells estan preparats per mamar i és el que esperen, les modes no van amb ells!

stats