Som la llet

Alba Padró i Arocas

Tetes, Tattoos & Pírcings

Moltes adolescents es tatuen el pit o es perforen el mugró per posar-s'hi un pírcing. Segurament no es plantegen ser mares, però per lògicaés possible que ho siguini també per estadística és possible que vulguin donar el pit.

Què potpassar siperforem el mugró?

Una vegada fet el forat hi ha la possibilitat que la ferida s’infecti, si això passa es formarà teixit cicatricial a la zona. El mugró té de7 a 19 porus per on surt la llet. Tots els conductes s’ajunten darrere el mugró, de la mateixa manera que les arrels que van a la soca de l'arbre. Per tant, si cicatritza malament, al donar el pit es podrien produir situacions no desitjades; conductes bloquejats, una transferència làctia inadequada o fins i tot insuficient, mastitis...

Entre les que tenen un pírcing, "perdre’l" o que es tanqui és causa de preocupació. Les dones podrien considerar la recomanació de treure el pírcing del mugró com un obstacle i optar per no alletar. Com a solució a aquest problema, algunes mares utilitzen un encast temporani anomenat "obridor". Aquest petit tub plàstic suau pot retirar i tornar a posar amb facilitat durant el dia, facilitant la lactància i "obrint" la perforació, evitant així que es tanqui.

Si no fa més d'un any des de la incisió, podria no estar del tot cicatritzada. Alletar un nadó d'un mugró sense cicatritzar podria ser problemàtic i sobretotdolorós. Alguns pírcings triguen fins a 18 mesos a cicatritzar per complert.

També s’ha relatat l'absència de sensibilitat al mugró, un cop realitzat el pírcing. El mugró està innervat per moltes terminacions nervioses que s’encarreguen de transmetre al cervell (hipòfisi) els estímuls necessaris per produir prolactina i oxitocina. Un mugró amb poca sensibilitat pot comprometre la lactància ja que això podria afectar el reflex d'expulsió de llet.

Altres modificacions com el "play pírcing" (perforar temporalment amb fermalls o altres objectes) o l'estirament del mugró (allargament dels mugrons mitjançant dispositius per allargar) també podrien afectar negativament la lactància.

No hi ha gaires d’estudis que valori si les mares que s’han sotmès a un pírcing tenen més dificultats amb la lactància que les que no el porten. Els estudisque hi hatenen una mostra de mares tan escassa que no són gens significatius per poder extrapolar dades definitives.

Per tant el que puc explicar sobre aquest tema es basa en la meva experiència personalamb mares que m’han consultat el tema i que per tant he pogut seguir les seves lactàncies.

Una d’elles portava un pírcing similar al de la foto, era petit i centrat a l'eix del mugró. El portava des de feia cinc o sis anys. Se’l va treure al principi de la gestació ja que li molestava perquè la sensibilitat del mugró augmenta durant el primer trimestre. Va alletar fins a l’any sense cap mena de problema.

La incisió, en especial si és feta des de fa temps i ha cicatritzat bé, pot secretar llet per ambdós forats laterals, el que no implica cap mena de problema per la criatura.

Un altre cas: la dona havia tingut problemes amb els dos mugrons des que se’ls havia perforat, les ferides d'ambdós pits no guarien bé i va estar molt temps amb molèsties. Quan va parir ja no els portava. Va tenir molèsties amb els dos mugrons els primeres mesos. La criatura tenia preferència pel pit esquerre. Així que finalment va optar per deixar el pit dret i alletar només de l’esquerre. No us puc dir fins quan va alletar ja que l’última notícia que vaig tenir d’ella va ser quan la seva nena havia de començar l'alimentació complementària.

Anem pels tatús. Els tatuatges, ni que siguin fets sobre el pit, no suposen cap mena de contraindicació per donar el pit. La tinta es situa a la dermis, molt lluny dels alvèols mamaris on es produeix la llet.

Si el tatuatge ja estava fet abans de començar la lactància, no suposen cap mena de problema per poder donar el pit. Si la mare el vol fer mentre està alletant tampoc suposa cap mena de contraindicació, tant si el fa sobre el pit o en altres parts del cos.

L'única cosaés estar segurs de les condicions d'higiene del lloc on el faran,per evitar infeccions que sí podrien posar en perill la salut de la criatura.

Per cert, un apunt tonto,cal treure's l'arracada per alletar ;-)