Manual d'instruccions I

-

Cada cosa té el seu moment i l’estat d’ànim és important per fer bé les coses importants. I què pot ser més important per una criatura que mamar??

-

Intentar alletar a una criatura que plora és impossible. Una criatura que plora no és capaç de mamar de cap maneraperquè el seu cervell està col·lapsat i el mateix passa si la criatura està massa adormida.

Els nens transiten en cinc estats. Cada estat es valora a partir de 5 paràmetres: activitatcorporal, moviments oculars,moviments facials, patró respiratori i nivell de resposta general. D’aquesta manera, els pares poden saber què poden i què no poden fer i el més important és saber en quins dos estats els poden alletar amb èxit. Els estats són:

Sonprofund/ Sonlleuger/ Endormiscat/ Alertatranquil·la/ Alertaactiva/ Plorant

Analitzem-los un per un:

Son profund:

Durant aquesta etapa la respiració de la criatura és molt rítmica i regular.De tant en tant pot moure les extremitats, però està en un estat profund de son.Si s’espanta, pot obrir els ulls un instant, però en qüestió de segons tornarà a dormir. No hi ha moviments facials tot i que pot reproduir moviments de succió no nutritiva mentre dorm.Intentar alimentar-los en aquest estat,és una experiènciafrustrant.Elsnens estan moltadormitsiencara que elsparesutilitzinestímulstàctils: pessigolles als peus, tocs a les galtes... Es desperten només uns segons per tornar adormirprofundament.

Aquesta és l'etapa on la criatura i els pares poden dormir (o fer una festa si voleu).

Son lleuger:

Durant aquesta etapa, el nadó pot fer moviments, sorolls, xuclar o somriure mentre somia. Es pot veure com els seus ulls s'estan movent sota les parpelles (fase REM del son) i el seu patró de respiració és una mica irregular.Molts pares se senten frustrats en aquesta etapa, perquè tot i que la criatura pot semblar estar en un somni profund, no és així i en l'instant de deixar la criatura al bressol aquesta es sobresalta i plora.Elssons,moviments i els plors poden ferpensar als paresque vol menjar, però aquestencara no ésl'estatideal pel nadó, que té massa son i el que vol és dormir.

Endormiscat:

Arribats a aquesta fase, els nadons obrenitanquen elsulls pesadament, s'estiren i fan el mandra.Tenen la miradafixa (si es que aconsegueixen obrir els ulls) i gensexpressiva, respiren de manera irregular i badallen. Si ja ha menjat, el millor que es pot fer és ajudar-los a agafar el son: bressolant-los, caminant o cantant... Si encara no han menjat, és un bon moment per posar-los al pit i esperar a que ells mateixos comencin a buscar-lo. Recordeu que poden mamar amb els ulls tancats.

Alerta tranquil·la:

Aquest és el millor moment per connectar i interactuar amb la criatura. Estan alerta i llestos per a l'estimulació, ja que estan atents a tot el que tenen al voltant. La seva respiració és molt regular i calmada. És una etapa de gran retroalimentació amb els pares i un moment ideal per mamar, per mirar-se... Per aprendre l'un de l'altre.

Alerta activa: Cal abreujar, no es pot perdre el temps i s'ha d'aconseguir satisfer les necessitats de la criatura abans que s’enfadi més. Ja no estan atents, poden moure el cap d’un cantó a l’altre, la seva respiració és molt irregular. Fan ganyotes i arronsen les celles... Estan a punt de començar a plorar. No és el moment d’alletar-los, cal calmar-los si no han mamat o ajudar-los a dormir si ja han menjat.

Plorant:

El plor és l'únic mecanisme del que disposen per fer-nos saber que alguna cosa va malament. El plorensdiu queel lactantestà al límit. L’activitat motora està accelerada: respiració precipitada i erràtica, i moviments enèrgics de les extremitats... Cal mantenir la calma i assossegar la criatura perquè o passi a l’etapa de son profund o es tranquil·litzi per poder mamar. Fins que no estigui en alterta tranquil·la o endormiscat no podrà mamar.

Espero que la informació us serveixi d'ajuda, a mi m'hauria agradat saber-ho fa dotze anys quan vaig tenir a la Maria i em faltava el manual d'instruccions!

stats