Criatures 30/04/2010

H2O, aigua!

3 min

Comença a fer calor i tots necessitem una mica més d’aigua. Tots? I les criatures que mamen també? L’aigua forma part del nostre organisme, som aigua. Un lactant posseeix més del 40% del seu pes en forma d’aigua. L’aigua és necessària per poder realitzar importantíssimes funcions al nostre cos i sense ella no podem viure.

Les recomanacions oficials (AAP, AEP, OMS-UNICEF) ho deixen clar, les criatures de zero a 6 mesos han de prendre llet de manera exclusiva sense cap altre líquid: aigua, té, infusions d’herbes... Per tant, no cal donar aigua a cap criatura de menys de 6 mesos que no prengui alimentació complementaria. Però anem per passos, que aquí se m'acaba l’entrada!

A totes ens han dit que la nostra llet és aigua, i sí, és veritat. La nostra llet és aigua, és un 80% d’aigua on es dissolen tots els altres elements, en el gràfic inferior ho podeu veure. És amb diferència l’element més comú de la llet.

Més clar, l'aigua!

La quantitat d'aigua que pren la criatura amb la LME és més que suficient per garantir les necessitats hídriques i encara ens dóna un marge de seguretat que s'elimina per l'orina.

La llet materna té una baixa concentració de soluts (potassi, clorur, nitrogen) per tant els ronyons que s'encarreguen d'eliminar-los tenen poca feina. Si els ronyons tenen pocs soluts per eliminar gasten menys aigua. I és clar esteu pensant que no és el mateix viure a Barcelona o al Sàhara, doncs sí, per una criatura amb lactància materna exclusiva tant li és la zona on visqui per més càlida que sigui. Si la lactància materna és a demanda. la criatura es pot hidratar sense necessitat de rebre cap altre líquid. Per tant és important tenir clar que prendre pit no només és menjar , també és beure! I voler restringir l'accés al pit és restringir l'alimentació i la beguda. Per això no té sentit voler marcar cap pautahorària en la lactància. Nosaltres hauríem de fer cinc àpats al dia però bevem moltes vegades al llarg del dia i les nostres criatures no són diferents. A més, penseu que a l'estiu els nens acostumen a mamar més, suen més i per tant hi ha una pèrdua d'aigua més notòria que a l'hivern. No us estranyi si la vostra criatura vol mamar més o potser es dedica a fer xarrups de llet.

A més l'aigua pot ser perillosa, sí, tal com ho dic. Per als nens molt petits omplir-los de caloria buida (aigua) impedeix que es nodreixen de manera correcte i es pot evitar la ingesta de llet materna en un 11%. I tampoc res de sucs, ni naturals als nens de menys de 6 mesos! Hi ha molta tendència a donar sucs als nens quan creixen (més de 6 mesos), ja siguin naturals o comprats. El fet de donar un excés de sucs als nens s'associa amb diarrea crònica per excés de sucres naturals i també és relaciona amb desnutrició del lactant perquè es produeix un desplaçament d'altres nutrients. Per tant no cal més d'un gotet al dia com a molt! I si us pregunteu quina aigua és la ideal, no cal comprar aigües embotellades cares. Si a casa beveu aigua de l'aixeta la criatura la pot prendre. Si beveu aigua embotellada no cal que sigui cap aigua especial. No cal bullir l'aiguaper beure. Si prepareu llet artificial, sí que cal bullir l'aigua per reconstituir la llet. Una vegada els nens comencen amb l'alimentació complementaria, cal oferir aigua quan el nen menja. Cal veure de totes maneres amb quin alimentes comença, en cas deser amb fruita i verdura, moltes criatures no volen aigua extra, amb la que els aporta la llet i l'alimentació complementaria en tenen més que de sobres.

Diuen que aquest cap de setmana plou! Quina alegria! Aigua, aigua!

stats