L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Jo també vaig fer EGB (II)

canari Zoom

canari

Retornant al passat avui us vull parlar d'una mestra de català d'aquelles que ja no en queden. Tenia una passió sincera per la llengua i així ens ho transmetia a cada sessió, el fet d'haver viscut la prohibició i la repressió del català en primera persona és una cosa que ha de marcar i suposo que el fet d'impartir llengua catalana havia de ser per ella alguna cosa semblant a una missió encarada a la supervivència d'una cultura i un sentiment. No cal dir que el seu vocabulari era ric i que no se li escapava ni un "bueno" o un "vale" i que era capaç de llegir els cinc-cents treballs presentats als Jocs Florals cada any a l'escola.

D'ella me'n recordo sempre que algun alumne meu diu "tinc que" fer això, o allò. L'altre dia, nostàlgic com sóc, els en vaig parlar als meus alumnes i els vaig explicar un joc de paraules que ella sempre explicava en referència a l'incorrecte "tenir que"; deia així:

- Mestra, vull anar al lavabo.

- Ara no pot ser, espera't una mica.

- És que se m'escapa, tinc que anar-hi.

- Què dius que tens un canari?

 

Foto: FlickrCC by jacilluch