L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Els pares volen que acabis els llibres

Arran d'aquest tuit d'un pare d'alumne de 1r d'ESO crec que cal fer unes quantes reflexions sobre els llibres escolars:

650,86 € és el cost dels llibres de text de 1r ESO. ESTEM IDIOTES?

— Vaig-i-vinc Castillu (@jCastillu) 5 de juliol de 2016

Desconec a quin institut va el fill o filla d'aquest tuitaire i també desconec si aquest preu que esmenta és un preu normal o està per sota o sobre de la mitjana, en tot cas estem parlant d'una quantitat molt alta que en altres Comunidades Autónomas del Reino no recau en les famílies. Ara no vull entrar en l'etern debat sobre la idoneïtat dels llibres de text, em vull centrar en la pressió dels mestres i professors per acabar els llibres.

Fa força anys vaig entrar a treballar a una escola on la directora es va mostrar clarament contrària als llibres de text; em va dir: "No serveixen per a res". Jo vaig agafar el meu grup i vaig anar fent activitats de les diferents assignatures guiant-me amb alguns aspectes dels llibres i d'altres de propis. Al final del curs diversos llibres i quaderns havien quedat amb moltes pàgines buides, eren activitats que jo havia considerat que no eren necessàries ja que en tenia d'altres d'alternatives o que simplement no havíem pogut fer per manca de temps. Aleshores la directora em va dir que molts pares s'havien queixat perquè els llibres no estaven acabats. Perfecte.

Estic segur que si els llibres no fossin tan cars -o fossin gratuïts- aquells pares no s'haguessin queixat i amb això vull dir que hi ha una pressió cap al professorat per acabar aquests llibres. També hi ha una visió d'escola tradicional al voltant del llibre de text que entén l'escola com un lloc on només es fa el que diuen els llibres, es van seguint fil per randa totes les activitats i s'arriba a final de curs amb tot acabat. Com sempre la solució passa pel bon diàleg i la bona relació entre la família i l'escola, si a principi de curs se'ls explica que els llibres són només guies de les quals en traurem continguts que ens interessa treballar potser no caldrà entrar en malentesos i pressions.