L'apunt docent

Jordi Roca i Font

La Nova Planta transgènica

Ara des de Madrid ens diuen que la nostra preuada immersió lingüística que és pal de paller per la supervivència i normalització de la nostra llengua s'ha de modificar. Diuen que la llengua més parlada a Catalunya, la que més s'utilitza a l'hora del pati, als parcs, al cinema, a les revistes, a les televisions, a les ràdios, a Internet, als diaris i la que tots els catalans coneixem està en inferioritat a l'escola i ha de ser també llengua vehicular. No ens donaran raons pedagògiques ja que saben que, tot i la immersió lingüística, els resultats en llengua castellana dels alumnes catalans no difereixen gaire dels resultats d'alumnes de comunitats monolingües; també saben que, tot i la immersió lingüística, molts alumnes catalans acaben sense dominar la llengua catalana quan acaben l'escolarització obligatòria ja que l'únic contacte que tenen amb la llengua originària de Catalunya és a l'escola, però és clar,

19102010660.jpg Zoom

19102010660.jpg

això se'ls en fot, no els preocupa que l'escola catalana pugui generar alumnes monolingües únicament en castellà perquè el castellà: una de les llengües més parlades del món i una de les que tenen major projecció és la seva, la bona, la més gran, la que van imposar a tots els territoris que van conquerir quan al seu imperi no es ponia mai el sol.

Des de Madrid, aquesta gent que ens vol mal i que per sort no són tots, no poden entendre que els catalans ens sentim còmodes parlant -almenys- dues llengües i les usem sense problemes en qualsevol àmbit de la nostra vida pública o privada. Tampoc entenen que el fet que un castellanoparlant aprengui català no suposa que hagi de perdre la seva llengua materna i molt menys la seva identitat. Sóc dels ingenus que em pensava que el fet de tenir un President d'origen andalús era la demostració que tota la merda que tiraven sobre Catalunya era només això: merda, mentides malintencionades i debats estèrils que només els ignorants o els propis generadors de merda podien creure's; però no, han seguit amb la perseverança dels assetjadors des fora de les muralles però amb l'avantatge que a Catalunya no hi ha muralles perquè les van destrossar ells mateixos fa molts anys. Via lliure amb les seves lleis i la incompetència d'un Parlament amb poders a mitges: fins aquí i prou perquè no s'emprenyi l'amo.

Em pregunto què els hem fet perquè ens tractin així. Hem demostrat ser terra d'acollida i sempre hem tractat bé a la gent que ha volgut venir a viure aquí a gaudir de la nostra terra i cultura i a construir -treballant- una societat més justa on no hi ha conflictes relacionats amb la llengua. Els problemes lingüístics se'ls inventen perquè saben que en cas de conflicte sempre tindran les lleis del seu costat i sabeu per què? perquè les seves lleis es basen en arguments com el derecho de conquista:

[...] No se deben elegir medios flacos y menos eficaces, sino los más robustos y seguros borrándoles de la memoria a los Cathalanes todo aquello que pueda conformarse con sus antiguas abolidas constituciones, ussáticos, fueros y costumbres [...]

Consejo de Castilla, 1715

Hem d'exigir al Parlament de Catalunya una resposta que estigui a l'alçada del moment històric que ens ha tocat viure perquè en hi juguem massa.