L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Quan la Generalitat adoctrinava de debò

Sí, la Generalitat va adoctrinar fins que va poguer.

Quan la Generalitat adoctrinava Zoom

Quan la Generalitat adoctrinava

Les següents imatges formen part de l'Auca del noi català, antifeixista i humà editat l'any 1937 pel Comissariat de propaganda de la Generalitat de Catalunya.

Auca (3) Zoom

Auca (3)

Eren altres temps i aleshores hi havia una guerra contra el feixisme del general Franco i les consignes eren les de defensar la democràcia com fos.

Auca (1) Zoom

Auca (1)

Auca (2) Zoom

Auca (2)

Auca (4) Zoom

Auca (4)

Aleshores, com ara, no hi havia la consigna d'odiar Espanya; mai s'ha animat a odiar Espanya des de l'escola catalana, és absurd. Ni en èpoques convulses com la guerra civil es va animar a odiar Espanya com es pot comprovar en aquestes vinyetes en les quals s'animava al jovent català a anar a defensar Madrid amb la seva sang al crit del "No pasaran!".

El problema (spòiler) és que van passar i s'hi van quedar massa anys. I avui encara en queden molts.

Parlant d'aquesta Espanya retrògrada avui em vénen al cap les paraules del Pepe Rubianes que tanta polèmica van crear on, amb el seu inconfusible estil, engegava a pastar fang aquesta mentalitat hereva del franquisme que de la boca d'alguns polítics, periodistes i opinadors varis aprofiten la situació actual per sembrar l'odi contra la manera de ser catalana. Sí, contra aquesta manera de ser tan pacífica, oberta, solidària i dialogant que ens caracteritza i que la gran tasca de les nostres escoles ha ajudat a implementar.

L'escola es defensa com sempre hem fet, fent escola.

Concepción Arenal "Abrid escuelas y se cerrarán cárceles".

Les escoles seran sempre nostres!