Criatures 22/02/2013

Flexibilitat i llibertat a l'etapa adolescent (III)

3 min

Flexibilitat i llibertat a l’etapa adolescent (III) "La llibertat és un dels dons més preuats que va donar als homes el cel, no es pot igualar als tresors que guarda la terra i cobreix el mar: per la llibertat, així com per l’honra, es pot i s’ha d’aventurar la vida; i, al contrari, la captivitat és el pitjor mal que pot esdevenir als homes". (Cervantes).

Avui faig aquest tercer post per acabar d’aprofundir amb el que hem anat parlant aquests dies anteriors sobre els encàrrecs i la corresponsabilitat dels fills a casa. No cal dir que a l’etapa adolescent recollirem el que haurem sembrat però –com que hi haurà una actitud més rebel dels fills- haurem de ser més flexibles.

Com deia Cervantes en el seu Quixot, «la captivitat» és el pitjor que pot succeir al nostres fills adolescents i atots plegats... és ben clar! Qui diu captivitat diu opressió, domini, autoritarisme, rigidesa, sobreprotecció que no les aplicarem mai als nostres fills, perquè són conceptes propis de pares que no tenen ni idea del que vol dir tenir autoritat.

Tots aquests defectes esclavitzarien els fills i els anul·larien les iniciatives i els ideals.

L’autoritat ve del prestigi que tenim davant dels fills quan ens veuen treballadors, pacients, i disponibles per a tot el que necessitin. La construcció del prestigi l’anem fent aprofitant totes les oportunitats que trobem per superar-nos, per exemple: en alguna crisi conseqüència del mal comportament dels fills o per la tristesa produïda per la separació d’un ésser estimat o de qualsevol altre conflicte que ens ha fet reaccionar amb resiliència. Quan els fills ens veuen superar les crisis amb fortalesa, veuen que també ells ho poden de fer quan tenen dificultats en els estudis i en totes les circumstàncies en què es trobin. Aquest és el nostre ascendent, el nostre prestigi per ensenyar-los a viure. Viure amb alegria, ser simpàtic i riure també fomenta el nostre prestigi i treu ferro a les cabòries adolescents.

Vull comentar-vos una pel·lícula en la qual es veu una qualitat, important per viure bé l’autoritat, de la qual tornem a parlar: la flexibilitat. Es tracta de Billy Elliot, que fou dirigida per Stephen Daldry l’any 2000. El guionista de la pel·lícula, Lee Hall, es va inspirar en uns fets no oblidats de la seva infantesa, als anys vuitanta, època dura per a la classe obrera anglesa. Sintetitzo l’argument: Billy, un nen d’onze anys que viu en un poble miner d’Anglaterra, contradiu les expectatives familiars en preferir la dansa a la boxa. Elprofessor de boxa explica al pare de Billy que el seu fill no va a classe; el pare, enutjat, el renya quan el troba a la classe de ballet. A casa es viu una escena violenta amb frases pujades de to. Ell, un miner, no pot entendre que un fill dediqui el temps a una activitat que no té (segons ell) res de masculina: «Escolta fill, a partir d’ara, t’oblidaràs del ballet dels collons. Jo em parteixo l’espinada per cinquanta penics i tu... No, des d’avui et quedaràs aquí a tenir cura de la teva àvia!». Billy, en rebre aquesta sacsejada del seu pare, s’escapa de casa i balla i balla pels carrers. En teniu una imatge! El pare resol els conflictes a partir de l’autoritarisme i l’agressivitat. Per contra, en Billy mira de negociar i pactar per assolir els seus objectius. En aquest drama, finalment, el pare sap deixar de banda tots els seus estereotips, rectifica, ja no li sembla de nena l’afecció de Billy, i queda extasiat davant del talent del seu fill; descobreix un món que no sabia ni que existís, i amb la col·laboració del seu fill gran, dóna suport al somni de «volar com un ocell» de Billy. Cal pensar-hi. No ens podem projectar mai en els fills dient: «si el meu fill fes el que jo he fet...» o «si el meu fill fes el que jo no he pogut fer...».

Si un home dur com el pare de Billy sap claudicar, no en sabrem nosaltres? Si teniu temps podeu veure l’entrevista que m’ha fet Oriol Carreras al programa Som aquí del Canal Terrassavallès: http://canalterrassavalles.xiptv.cat/som-aqui/capitol/som-aqui-12-febrer-2013-part2?s=1&e=1042#.URtGEbhKvSA.gmail Bon cap de setmana!

stats