Criatures 22/04/2022

Set pautes per animar a llegir

2 min
Llegir és obrir una finestra al món

"Trobo la televisió molt educativa. Cada vegada que algú l’obre, em retiro a una altra habitació i llegeixo un llibre"

Groucho Marx

Res millor per celebrar Sant Jordi que recordar els beneficis de la lectura per anar amb els nostres fills o nets a veure “paradetes” i a escollir amb encert. Celebrar el Dia del Llibre plegats queda en el cor de tots, és un record que perdura i una tradició estimada que acompanyada de la rosa ens dóna bones vibracions.

  1. Que els nostres fills ens vegin llegir. Ells s’eduquen per osmosi, per contagi, més que per les mil i una normes escrites en una pissarra.
  2. El moment de descobrir lletres i llegir és un dels instant més transcendents de la vida de qualsevol persona. Una criatura no neix ni lectora, ni escriptora. Es fa lectora o escriptora quan a l’àmbit familiar i escolar s’anima a la curiositat pels contes i pels llibres.
  3. Preparar un lector es llegir-li des de molt petit cada dia un conte, ni que sigui deu minuts. Llegirem a poc a poc i amb bona entonació per atraure la seva atenció profunda.
  4. 4.A la primera infància del nostre fill procurem llegir-li contes modulant o canviant el to de veu mentre llegim. Així el preparem per a la lectura i per saber verbalitzar el que li passa amb més claredat.
  5. Procurem, en família, fer veure als nostres fills que llegir la novel·la del gènere que sigui, recomanada per l’escola, no és una càrrega ni un avorriment sinó que és una manera entretinguda de passar-ho bé. Motivem-lo perquè relacioni la lectura amb el temps d’oci.
  6. Tot i que tenim les xarxes o videojocs i que els nostres fills hi passen moltes hores, els llibres segueixen sent instruments necessaris. La lectura estimula la curiositat, anima a infants i a adolescents a ser més reflexius, més transcendents i més creatius. Convé que a les nostres cases hi tinguem una bona biblioteca amb llibres a l’abast de totes les edats. Una biblioteca és una finestra oberta al món.
  7. Si donem importància als llibres, els nostres fills també n’hi donaran i aniran desenvolupant una capacitat de síntesi, ben útil per l’estudi i per prendre decisions encertades al llarg de la vida.

¡Feliç Sant Jordi!

stats