Els primers cinc minuts de vida

Què passa quan naixem? Quina és la primera cara que veiem? Per què plorem? Avui us expliquem tot el que fem quan sortim de la panxa de la mare

2 min
Què passa quan naixem?

La primera alenada d’aire

El primer que fan tots els nens i nenes del món al néixer és respirar. A dins de la panxa de la mare, els pulmons estan plens d’aigua. Al sortir-ne, cal omplir-los d’aire. I ho fan sense que ningú els ho hagi d’ensenyar: és un acte instintiu.

Que em senti tothom!

A més de respirar, la majoria de nadons ploren ben fort segons després de néixer. No ho fan perquè estiguin enfadats o tristos, és un acte reflex, una manera de respirar a tota potència. 

Ben calentons amb la mare

Al sortir de la panxa, els nadons s’emboliquen amb una bressadora o manteta i se’ls posa un gorret perquè no perdin l’escalfor. També se’ls posa un bolquer i, tot seguit, es col·loquen, pell amb pell, sobre la mare. En aquell instant deixen de plorar perquè se senten tranquils i protegits. N’hi ha que fins i tot repten fins al pit de la mare i s’hi enganxen, perquè això els dona seguretat.

En estat d’alerta tranquil·la

Aquest moment de trobada amb la mare és molt especial. Els nadons es queden molt quiets, amb els ulls molt oberts, com observant tot el que hi ha al seu voltant. I, sobretot, miren la mare. D’això se’n diu estat d’alerta tranquil·la i és en aquest moment quan se sol dir que mares i fills es coneixen i s’enamoren per sempre. 

Qui hi ha, a la sala?

En un part sense complicacions, els nadons neixen amb l’ajuda d’una llevadora i una auxiliar d’infermeria. Però ben a prop sempre hi ha metges i pediatres atents per si fes falta la seva intervenció. Si el part és múltiple (amb bessons o trigèmins), hi ha més especialistes atents al naixement, que poden ajudar la mare o els nadons si fa falta.

Acompanyants paparazzis

La parella de la mare també la pot acompanyar durant el part i donar-li força i suport en aquest moment tan important. A les parelles se’ls permet fer fotografies als seus fills quan han nascut. Per això, el més habitual és que, només néixer, els nadons ja tinguin el seu primer retrat. 

Vocabulary

  • Mum: mare
  • Birth: naixement
  • Newborn: nadó
  • Tired: cansat
  • Sleep: dormir
  • Hair: cabell
  • Blonde: ros
  • Hairless: calb, sense cabells

Amb la col·laboració de Mònica Ballesteros i Mar Albújar, cap de la secció d’obstetrícia i ginecologia i cap de la secció de cures intensives neonatals i pediàtriques de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona

stats