Recursos didàctics 06/07/2021

El préssec

Si la síndria és la reina de l’estiu, el préssec n'és el rei. Amb la pell vellutada i la polpa dolça, és irresistible, sobretot si ens el mengem ben fresc, sortit de la nevera. I no cal anar gaire lluny a buscar-ne, perquè a casa nostra el cultiu de presseguers està ben estès

2 min
Els préssecs

De l’arbre a la taula

El préssec (Prunus persica) és una fruita dolça de pinyol. És el fruit del presseguer, un arbre propi dels països de clima temperat. A Catalunya es fan molts préssecs, i ben bons, sobretot a la plana de Lleida, a les Terres de l’Ebre i al Penedès. 

Delícia d’estiu

Igual que les cireres i la síndria, el préssec és una fruita d’estiu. Entre juny i setembre és quan és més bo, amb una polpa carnosa, dolça i sucosa, i un gust intens. Nyam!

El groc, el vermell i l’aplanat

Els préssecs es poden agrupar en tres grups molt fàcils de distingir, perquè els uns són vermells, els altres grocs i els tercers tenen una forma eixatada. Són el préssec vermell o préssec d’aigua, el préssec groc o préssec de vinya i el préssec pla o paraguaià. Dins aquests grups, hi trobem multitud de varietats, com el préssec d’Ordal, el de Calanda i el Baby Gold.  

Un dolç molt saludable

Aquesta fruita és una mica enganyosa perquè té un gust molt dolç, però a la vegada té poques calories i, per tant, és un dolç molt saludable. També ens aporta fibra, minerals i vitamines. En definitiva, és com una bomba de salut amb un gust deliciós!

L’espectacle de la floració

A partir del mes de març la flor del presseguer inunda de color rosa els conreus d’aquest arbre fruiter. Visitar aquests paisatges és un espectacle i un reclam turístic de primer nivell a les zones productores. Instagram en va ple!

No facis el préssec

Si mai algú et diu que has fet el préssec, no et creguis que et diuen que ets dolç o deliciós. Si has fet el préssec vol dir que t’han pres el pèl o t’estàs deixant enredar. 

Vocabulary

  • Peach: préssec
  • Modern-day: actual
  • Symbols: símbols
  • Immortality: immortalitat

stats