Recursos didàctics 25/07/2020

El pa amb tomàquet

Sabies que el pa amb tomàquet és un dels símbols de la cuina catalana? Aquesta menja senzilla que es fa a totes les cases té un origen incert. No sabem qui va ser el primer que va refregar un tomàquet en una llesca de pa i després ho va amanir amb oli i sal. Però, fos qui fos, va tenir una idea genial, no trobes?

Cristina Serret Alonso
2 min
El pa amb tomàquet

Qui el va inventar?

No ho sabem, i ni tan sols hi ha una llegenda que ho expliqui. Però podem pensar que el va inventar algú per aprofitar el pa dur del dia abans i algun tomàquet massa madur.

Des de quan en mengem?

De pa amb tomàquet ja en menjaven els teus avis, els besavis i els rebesavis. El rei Jaume I, en canvi, segur que no el va tastar mai, perquè va néixer l’any 1208, i el tomàquet no el vam conèixer fins al segle XVI, quan els conqueridors espanyols el van portar d’Amèrica. Així i tot, no va ser fins al segle XIX que es va començar a fer popular a la gastronomia.

Vols passar una bona estona?

Clica aquí! Passatemps

Com fer un tomàquet antiestrès

Quins ingredients necessitem?

Segur que ho saps: pa, tomàquet, oli i sal. Sembla fàcil, oi? Doncs no ho és tant, perquè no serveixen uns ingredients qualssevol. La tradició mana que el pa sigui de pagès, perquè té una llesca gran i amb molta molla. Tot i això, hi ha gent que s’estima més tot el contrari, un pa amb poca molla, com ara el pa de vidre o la coca de pa. El tomàquet, per la seva banda, ha de ser de penjar, perquè és carnós, té la polpa tova i poca aigua. La sal ha de ser fina i l’oli, verge extra.

Com es fa?

Encara que la recepta és molt simple, hi ha tantes maneres de preparar-lo com cases en fa. El primer pas consisteix en tallar el tomàquet per la meitat. Després se suca al pa. Però n’hi ha que primer el refreguen a la crosta, perquè així el castigen i després se suca millor. També hi ha gent a qui li agrada sucar el pa per les dues cares. Després només faltarà amanir-lo. Aquí també hi ha desacords, perquè n’hi ha que hi posen la sal abans de l’oli, i n’hi ha que ho fan a l’inrevés. El resultat, asseguren els uns i els altres, no és el mateix.

Per què és tan popular?

Primer, perquè és molt bo i agrada a tothom. Segon, perquè és fàcil de fer, barat i s’adiu amb tota mena d’acompanyaments. Fins i tot amb la xocolata! Si no has tastat mai aquesta combinació, fes-ne la prova. Segur que t’agradarà!

Vocabulary

To grow: créixer

First: primera

Written: escrita

Round: rodó

Carrot: pastanaga

stats