Cristina Serret Alonso

Les llegendes

Dijous que ve és Sant Jordi, una festa lligada a la història del cavaller Jordi, que va salvar la princesa d’un drac que se la volia cruspir. ¿Tot això és veritat o es tracta d’una història inventada? Ni una cosa ni l’altra: és una llegenda

Les llegendes / MARTA CAYUELA Zoom

Què són?

Les llegendes són històries que barregen elements inventats i reals. Ens parlen de llocs, persones o moments històrics que van existir, i hi sumen éssers fantàstics o fets prodigiosos. En el cas de la llegenda de Sant Jordi, per exemple, hi surt la vila de Montblanc, que és real, i un drac afamat menjadonzelles, que és imaginari.

Did you know?

Legends are often passed on by word of mouth

Per què les expliquem?

Les llegendes ens serveixen per explicar fets, llocs o costums. Per exemple, les llegendes sobre els ponts del diable que hi ha arreu de Catalunya són una manera bonica i fantasiosa d’explicar com es van construir aquests colossals aqüeductes.

Crack yourself up

-What did the dragon say to the knight?

-I love canned food

Quantes llegendes hi ha?

Milers. Cada poble, ciutat i país té les seves pròpies llegendes, i totes formen part de la seva cultura. Segur que al lloc on vius també se n’expliquen. En recordes alguna?

Leo, a football legend

We sometimes call someone who is widely admired because of a unique skill a legend

Com les podem conèixer?

Les llegendes són històries que es transmeten per via oral o escrita. Dit d’una altra manera, ens les expliquen com si fossin contes, o se’n fan reculls en llibres perquè les puguem llegir. Les persones que es dediquen a recollir i escriure les llegendes d’un país s’anomenen folkloristes. Però com que les llegendes són de tothom, tots les podem escoltar, escriure, llegir i explicar.