Cristina Serret Alonso

Les impressores 3D

¿Sabies que durant la crisi del coronavirus es van fabricar milers de respiradors, viseres i pantalles protectores amb impressores 3D? Aquests aparells van ser molt útils en un moment en què tots aquests objectes eren escassos. Avui t’expliquem què són i com funcionen aquestes màquines que poden transformar idees en objectes

Les impressores 3D / MARTA CAYUELA Zoom

Què són?

Una impressora 3D és una màquina que transforma dissenys que es fan a l’ordinador en objectes reals.

Què vol dir 3D?

3D és l’abreviació de tres dimensions. Totes les coses que tens al teu voltant tenen tres dimensions: amplada, alçada i profunditat. En canvi, un dibuix sobre un paper només en té dos: amplada i alçada.

Did you know?

You can already print on ceramics, wood, titanium and even gold

Com funcionen?

De manera similar a les impressores tradicionals. És a dir, amb un ordinador que envia la informació a la impressora. En aquest cas l’ordinador divideix l’objecte que cal imprimir en moltes seccions o talls horitzontals. La impressora tradueix aquella informació en moviments i va construint capa a capa l’objecte.

Per a què es fan servir?

Al principi les impressores 3D eren màquines molt cares que es feien servir sobretot en la indústria. S’hi feien prototips, o models de peces que després es fabricarien. Avui dia aquest tipus de màquines són molt més barates, i en trobem en centres d’investigació, empreses, universitats, instituts i fins i tot en algunes cases particulars. Les fan servir per exemple arquitectes, pastissers i dissenyadors d’efectes especials.

It all started in the 1980’s

The first experiments with 3D printing date from 1981

A l’espai...

Tenir una impressora 3D en una estació espacial pot ser molt útil, perquè els astronautes s’estalviarien haver de transportar les peces de recanvi: les podrien imprimir en 3D allà mateix.

...i també als hospitals

Les impressores 3D també són de gran ajuda per a la medicina. Els metges les fan servir per imprimir simulacions d’òrgans malalts que hauran d’operar i, d’aquesta manera, planificar com serà la intervenció. També serveixen per fer pròtesis o fabricar eines quirúrgiques. Fins i tot es poden tractar cremades imprimint nous teixits.