Recursos didàctics 20/01/2022

Els 'escape room' o jocs d’escapada

Imagina’t una pel·lícula que passa a l’espai, a l’antiga Roma o en un castell encantat. Ara, imagina que tu i els teus amics o la teva família sou els protagonistes d’aquesta pel·lícula i heu d’anar trobant pistes com si fóssiu detectius o investigadors. T’agradaria que fos veritat? Doncs ja existeix: es diu 'escape room' o joc d’escapada

2 min
Els 'escape room'

Què és?

L’escape room és un joc per a grups. Els jugadors es tanquen en una habitació i, per sortir-ne, han de resoldre una pila d’enigmes abans que s’acabi el temps. 

Com s’hi juga?

L’objectiu del joc és sortir de l’habitació en el temps marcat, que acostuma a ser d’una hora. Per fer-ho, els jugadors han de resoldre endevinalles, proves i enigmes. Cada resposta els porta a una altra endevinalla, fins que troben el codi o la clau que obre la porta. Els enigmes poden ser codis, trencaclosques, fotografies, pistes amagades…

I si no aconsegueixen resoldre els enigmes?

Fora de l’habitació sempre hi ha un Game master, una persona que veu tot el que passa a dins de la sala a través de l’ordinador. Si els jugadors estan molt despistats i no avancen, els pot oferir alguna pista per ajudar-los. I sempre, sempre, els pot obrir la porta si ho demanen.

Tots són iguals?

No, cada escape room té una temàtica diferent, i l’habitació està decorada amb aquell tema. Per exemple, un misteri de l’Antic Egipte o l’enigma de l’arquitecte Antoni Gaudí. Entrar-hi és com viure una aventura de pel·lícula.

Els nens hi poden jugar?

Encara que els escape room van néixer com un joc d’adults, ara n’hi ha per a totes les edats. Als escape rooms infantils o familiars, les proves i l’ambientació estan adaptades perquè us puguin agradar. Fins i tot n’hi ha que es fan a l’aire lliure o en espais oberts.

És un joc només per a persones llestes?

Ni de bon tros! És un joc per a tothom. El més important no és la intel·ligència, sinó fer servir la lògica, treballar en equip, llegir bé les pistes i no posar-se nerviós. I, a més, es pot escollir el nivell, des de principiant fins a expert. Amb els escape rooms passa com amb la resta de jocs: com més hi jugues, més en saps!

Vocabulary

  • Challenges: reptes, desafiaments
  • Physical: físic
  • Country: país
  • Game: joc
  • To spread: escampar-se

stats