Adolescència 07/03/2019

La salut auditiva dels joves, en perill

Segons l'OMS, el 2050 més de 1.100 milions de joves tindran problemes auditius

A.f.
3 min
La salut auditiva dels joves en perill

Fa uns dies l'OMS alertava que per a l'any 2050 una de cada deu persones tindrà problemes d'audició. A més, l'organisme posava el focus en els joves i advertia que la meitat de les persones d'entre 12 i 35 anys a tot el món, és a dir, 1.100 milions de joves, corren el risc de veure deteriorada la seva capacitat auditiva per una exposició a sorolls elevats durant un temps prolongat.

Segons el 'I Estudi d'hàbits de cura auditiu', realitzat per GAES, demostra que la problemàtica deriva d'una tendència més elevada a incorporar el so en les activitats diàries, especialment les persones joves. Per la seva banda, un nou estudi italià ha demostrat el vincle existent entre l'audició i el cervell, segons el qual els problemes auditius poden augmentar les probabilitats de patir malalties neurològiques.

El so, cada vegada més present en la rutina dels joves

Hi ha una correlació entre l'edat i la freqüència amb què una persona està exposada a sons de manera voluntària. Segons l'estudi de GAES, els joves prefereixen realitzar les seves activitats diàries amb so. Per exemple, les dades reflecteixen que el 50% de les persones entre 25 i 34 anys prefereixen treballar amb música. De la mateixa manera, els joves entre 18 i 34 anys trien estudiar amb música, el 62% prefereix relaxar-se amb so en lloc de fer-ho en silenci i un 93% realitza esport escoltant música. "Hi ha una creixent tendència a incorporar el so en les activitats diàries, especialment en els joves entre 18 i 24 anys. Si a això li sumem que també és el sector de la població que més acostuma a utilitzar cascos per escoltar música, ens trobem davant d'un augment del temps a l'exposició de so i a nivells superiors als recomanats", explica Joan Royo, doctor en otorinolaringologia. De fet, 4 de cada 10 joves del mateix rang d'edat reconeix escoltar música a un volum alt, per sobre dels 60 decibels recomanats.

L'estreta relació entre els problemes auditius i les malalties neurològiques

Un estudi italià publicat recentment ha demostrat que l'audició i el cervell col·laboren activament entre si. Mitjançant imatges cerebrals, la investigació va comprovar que els problemes auditius creen danys metabòlics en les vies auditives centrals, situades en el cervell, a causa d'un descens del subministrament de sang. Això provoca alteracions a la xarxa neurològica, que al seu torn poden derivar en dificultats per comprendre el significat de les paraules i exposar-se al risc de malalties com la demència i l'Alzheimer. Per tant, no és sorprenent que 8 de cada 10 persones confessin que la seva pèrdua auditiva té efectes negatius en la qualitat de vida i que l'audició no tractada augmenti la probabilitat de demència i altres problemes psicològics com la depressió.

La manca d'atenció a la salut auditiva, un problema a resoldre

A aquest augment de l'exposició als sons en el dia a dia cal sumar-li la falta de conscienciació sobre la importància de la salut auditiva. Segons l'estudi elaborat per GAES, el 89% dels espanyols reconeix prestar poca atenció a les seves oïdes. En aquest sentit, gairebé 3 de cada 10 joves mai s'ha fet una revisió auditiva. "Els joves són els que menys atenció presten a la seva salut auditiva perquè, en la majoria dels casos, la pèrdua auditiva associada a l'exposició de sons de manera prolongada no té un efecte immediat. De fet, no és fins als 55 anys que la població comença a prendre més consciència de les revisions periòdiques ", indica el Dr. Royo.

D'altra banda, un estudi recent realitzat a Espanya informa que l'edat mitjana dels pacients que acudeixen a una consulta d'otorinolaringologia és de 45 anys i que un 55% són dones. Així mateix, el 46% dels pacients que hi van acudir ho van fer per problemes d'oïda. Dins d'aquest grup, el símptoma més freqüent és la hipoacúsia (39,8%), seguida dels marejos (16,5%), l'otàlgia i el mal d'orella (14,2%), i acúfens (11,8%).

La prevenció, clau per evitar problemes auditius

GAES dona 8 consells per cuidar l'audició, comunicar-se efectivament amb altres persones i tenir una vida social activa:

  • Realitzar revisions auditives periòdiques després dels 30 anys, especialment si hi ha antecedents familiars de pèrdua auditiva o inflamació (otitis).
  • Mantenir el volum dels reproductors de música i 'smartphones' a nivells segurs que permetin escoltar els sons que ens envolten.
  • Utilitzar auriculars i cascs durant un curt període de temps.
  • Revisar el prospecte dels medicaments per assegurar-se que no tenen efectes ototòxics.
  • Distanciar-se de fonts de soroll com altaveus.
  • Utilitzar proteccions per a les oïdes en ambients sorollosos com estadis i concerts.
  • Sotmetre a revisions auditives en cas de patir tinnitus o vertígens.
  • En cas de pèrdua auditiva, és recomanable sotmetre's a un procés de rehabilitació auditiva continu mitjançant l'ús de dispositius auditius d'última generació i la cooperació activa amb un audiòleg i un especialista en audiòfons.
stats