Adolescència 05/10/2021

A internet sense perdre el control

Adoptar un paper actiu en la gestió de la nostra privadesa ens pot estalviar maldecaps en un món hiperconnectat

2 min
La campanya incideix en la necessitat de protegir les nostres dades a la xarxa.

El programa Internet Segura de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha iniciat aquesta setmana la campanya Pren el control de qui ets a internet, que se centra en cridar l’atenció de les famílies i els joves sobre la importància de vetllar per protegir la privacitat. La iniciativa, que s'ha llançat coincidint amb l’inici del Mes Europeu de la Ciberseguretat, vol crear consciència sobre la necessitat de controlar qui som a la xarxa i tot el que això significa, tenint cura de tot el que compartim públicament. Si volem tenir una experiència segura a internet hem de conèixer el valor de la informació sensible. I és que la nostra activitat a la xarxa parla eloqüentment de qui som. 

La nostra dependència tecnològica ha augmentat i ha intensificat encara més la nostra connexió a la xarxa. És per això que saber protegir la privacitat és fonamental. Encara que ens sembli que el que fem a internet difícilment pot interessar a ningú, el cert és que conèixer els nostres hàbits pot ser útil a diversos agents, i per múltiples motius. Hi ha raons legítimes per a aquest interès, com ara una finalitat informativa o fins i tot comercial, però també n’hi ha de qüestionables o rere les quals hi ha una voluntat clarament fraudulenta.

Pren el control de qui ets a internet

Vivim en un món hiperconnectat, i això significa grans avantatges, però també ens exposa a nous perills, especialment als més joves. Per això és important que ens preocupem, en la mesura del possible, de fer que el registre detallat dels llocs web que visitem, els missatges que publiquem i enviem, les compres que efectuem o els temes de les nostres cerques no estiguin a l’abast de qualsevol. Adoptar una sèrie de senzilles mesures de seguretat bàsica i tenir un paper actiu en la gestió de la nostra privadesa ens pot estalviar molts maldecaps.

L'objectiu de la campanya és triple:

  • Sensibilitzar sobre la importància de configurar bé la privacitat per salvaguardar la identitat digital.
  • Conscienciar les famílies i els joves perquè tinguin una actitud proactiva i s’interessin per protegir la seva privacitat.
  • Dotar el ciutadà d’eines per empoderar-se i prendre el control.

Per aconseguir-ho, des de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya proposen incidir en tres àmbits molt concrets:

  • Prendre el control de la nostra privacitat als navegadors per descobrir què podem fer per protegir les nostres dades.
  • Prendre el control de la nostra privacitat a les xarxes i aplis que utilitzem diàriament.
  • Prendre el control de la nostra privacitat als dispositius mòbils i smart IOT domèstics per evitar que caiguin en un mal ús.

Podeu trobar tota la informació sobre la campanya a Pren el control de qui ets a internet.

La campanya té el suport del departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori; el departament de Drets Socials, i el departament d’Educació, entre altres entitats i organismes públics.

stats