Activitats amb nens 03/12/2021

Dos segles de Pastorets a Vilanova i la Geltrú

El llibre 'Els Pastorets a Vilanova i la Geltrú. Més de dos segles d’història (1814-2021)' recull la trajectòria d'una tradició molt arrelada a la capital del Garraf

3 min
Una imatge de la representació dels Pastorets al Teatre Círcol Catòlic de Vilanova i la Geltrú.

“Jo devia tenir 9 o 10 anys quan em va portar la meva mare als Pastorets”, explica l’historiador Xavier López, que ja fa 19 anys que ha participat cada Nadal en els diferents quadres dels Pastorets representats al Círcol Catòlic de Vilanova i la Geltrú. La mare l’hi va portar, i allà es va ajuntar amb més familiars, com la seva cosina, el germà, el Joan, i l’àvia, la Conxita Pascual, “que havia cantat als Pastorets del Casal Catalanista de Vilanova d’abans de la Guerra Civil”, relata López. Al seu costat, l’escolta la vilanovina Francesca Roig, coautora juntament amb l'historiador del llibre Els Pastorets a Vilanova i la Geltrú. Més de dos segles d’història (1814-2021), publicat per l'editorial Efadós.

Roig explica que ella fa cinquanta anys que participa en els Pastorets. “Hi vaig anar per primera vegada el Nadal de 1970, perquè la meva parella, Xavier Orriols, ja hi participava des de petit”, diu. I recorda que el primer any que hi va anar es feien uns Pastorets de mínims. “Tant de mínims que els assajos van començar el 8 de desembre, quan, per anar bé, s’han de començar al setembre”. El seu primer paper va ser de figura de l’infern, que acompanyava la cort del dimoni. “En el meu cas, el meu pare també havia fet Pastorets i a mi el teatre sempre m’havia agradat; però a casa no m’hi van deixar dedicar de forma professional, perquè llavors el teatre no es considerava una sortida professional seriosa”, explica Roig. Actualment, ella és l’encarregada de dirigir els cants i la música dels Pastorets del Círcol Catòlic.

Xavier López i Francesca Roig, autors del llibre que recull la tradició dels Pastorets a Vilanova i la Geltrú.

Quan l'un i l'altra pensen què els han aportat els Pastorets, tots dos fan llistes dels beneficis. Per començar, es posen dalt de l’escenari amb la seva família per participar junts en una obra tradicional. En el cas de Xavier López, amb la seva mare i el seu germà durant molts anys. En el de Francesca Roig, dirigint els cants corals i els músics, amb la seva parella, que toca el violí. Per continuar, l’historiador vilanoví opina que gràcies als Pastorets ha après molt de vocabulari i fets de la vida que narren els personatges, i al cap dels anys els ha anat entenent. “Quan era petit, l’escena del Getsè no l’acabava de copsar, però de gran t’adones que l’home era un avar, que va vendre la seva ànima al dimoni, però que després pateix i pateix molt”, diu López. Aquest patiment l’ha acabat entenent de gran, i en aquest punt Roig afegeix que l’escena aporta una altra mirada, com és que “no tot s’hi val per salvar el ramat”. La frase té relació amb el fet que el personatge, el Getsè, s’havia venut l’ànima a canvi que el diable fes que cap altra ovella fos menjada pel llop que voltava per les muntanyes i es menjava el seu ramat. 

El llibre es presentarà al Teatre Círcol Catòlic de Vilanova i la Geltrú el 10 de desembre a les 19.30 h.

“Els Pastorets és un text molt complex”, diuen tots dos, i és normal que les criatures, tant les protagonistes com els espectadors, no ho entenguin tot fil per randa. “Moltes criatures que van a veure l’obra també s’acaben pensant que és real el que passa a l’escenari, per això n’hi ha que passen por, sobretot quan els dimonis salten al públic i es posen a buscar el Rovelló i el Lluquet, que és una de les escenes més característiques dels nostres Pastorets”, comenten.

Per acabar, els autors del llibre consideren que actualment fer Pastorets vol dir, per a ells, i també per a molts vilanovins, fer una activitat més de Nadal. “Després dels àpats, a mitja tarda, no pots badar, t’has d’aixecar de taula i anar cap als Pastorets, i això, a Vilanova i la Geltrú, fa més de 200 anys que ho fem”, diuen Xavier López i Francesca Roig, que recorden que actualment només el teatre Círcol Catòlic els representa, però que a la ciutat hi havia hagut èpoques en què hi havia fins a tres entitats que en feien. “Els Pastorets són patrimoni de tot Vilanova”, conclouen els autors.

Els Pastorets són una representació religiosa?

Quan es van començar a representar sí que ho eren i, a més, mostraven els comportaments humans. De fet, les representacions van començar a les esglésies a l’Edat Mitjana, i va ser al cap dels anys que van anar ocupant altres espais de les ciutats. Avui en dia els Pastorets expliquen una part de la nostra història que si les criatures no la saben, els pot ser difícil d'entendre per què som al 2021. “El naixement de Jesús es va comptar com a any 0, i només per això aquesta història ens ha d’importar siguem o no religiosos”, diuen Xavier López i Francesca Roig. Els Pastorets expliquen un episodi de la història cristiana i "si les criatures no l’aprenen a l’escola o a catequesi, es perden un ensenyament cultural cabdal per entendre el nostre calendari festiu. Si no s’entén què és Nadal, tampoc no se sap per què se celebren el Carnaval o la Setmana Santa".

stats