Criatures 02/03/2019

Com serà el mes de març?

Encetem el tercer mes de l’any. El març tanca l’hivern i obre les portes a la primavera. El temps d’aquest mes és una mica inestable, amb canvis sobtats de temperatura que ens poden agafar desprevinguts. Per això se sol dir que “El març marceja i la gent bogeja”

Cristina Serret
2 min
Com serà  el mes de març?

Amb un temps canviant

Ens ho diuen les dites populars: “Març habitual, un dia bo, i un dia mal”. Al mes de març el temps és molt variable, i per això se sol dir que “El març té trenta-un dies i tres-centes fesomies”.

A les portes de la primavera

El dia 20 de març encetarem la primavera. El fred, però, potser no haurà marxat del tot. Segons la tradició popular, per saber quin temps farà aquest mes has d’estar molt atent al temps que faci demà, perquè “El que pel març fa el dia 3, fa tota la resta del mes”.

L’últim canvi d’hora?

El diumenge 31 de març haurem d’avançar una hora tots els rellotges. A les 2 de la matinada passaran a ser les 3. A l’octubre es fa el mateix, però a la inversa: els rellotges s’endarrereixen una hora. L’objectiu és aprofitar més les hores de sol, però molts països estan debatent si aquesta mesura és realment efectiva o si causa més molèsties que beneficis.

Pèsols com caramels

El març és temps de pèsols. En aquesta època estan en el seu millor moment, i són més dolços que mai. Altres hortalisses de temporada són les carxofes, l’enciam, l’escarola i les bledes. Per postres o berenar, tria la pera conferència o els maduixots.

Un mes per llepar-se’n els dits

Al març, els llépols també seran feliços. Encetarem el mes amb la coca de llardons tradicional del Carnaval. També són típics d’aquests dies la merenga i els bunyols de Quaresma. Els caramels de Sant Medir ens arribaran el dia 3. I tampoc no ens hem d’oblidar de la crema de Sant Josep, que se sol menjar el dia 19. Sabies que la seva recepta és una de les més antigues de la cuina catalana?

Vocabulary

springtime, spring: primavera

Wednesday: dimecres

Friday: divendres

lion: lleó

lamb: xai

cold: fred

pleasantly: agradablement

stats